U okviru kampanje Farmaceutsko – zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Travniku koja ove godine nosi naziv “Izaberi svijetlu budućnost upisom na najtraženiju visokoškolsku ustanovu regiona” predstavnici ove visokoškolske ustanove  su posjetili Gornjovrbasku regiju i prezentirali sve prednosti koje donosi studiranje na nekom od smjerova: Stomatologija, Farmacija, Radiologija, Fizioterapija i Medicinsko sestrinstvo.

Za Stručni tim Farmaceutsko-zdravstvenog fakulteta  načelnik općine Gornji Vakuf/ Uskoplje Sead Čaušević upriličio je prijem na  kojem su razmjenjene informacije.

-Zahvaljujemo se načelniku Seadu Čauševiću, te direktorici Srednje škole Gornji Vakuf Selvedini Begović  i direktoru Gimnazije Bugojno, Mesudu Šećiću, te maturantima pomenutih škola koji nisu krili zadovoljstvo da im se predstavila jedna od najeminentnijih i najtraženijih visokoškolskih ustanova šireg regiona. – kažu članovi Stručnog tima Farmaceutsko – zdravstvenog fakulteta.

Farmaceutsko zdravstveni fakultet Univerziteta u Travniku osnovan je 2009. godine.

Članica je jedne od rijetkih visokoškolskih ustanova u zemlji, odnosno, Univerziteta koji je još u septembru 2010. godine okončao proces integracije i na taj način odgovorio odredbama predviđenim Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH.

U skladu sa modernim evropskim standardima,  Farmaceutsko-zdravstveni fakultet Vam omogućava kvalitetno obrazovanje i sveobuhvatnost znanja koje se ovdje stječe. Interdisciplinarni program studija zasnovan je na principima Bolonjskog procesa –  I,II, i III ciklusa studija, po European Credit Transfer System (ECTS).

Ministarstvo obrazovanja nauke, kulture i sporta SBK/KSB  je 10. maja 2016. godine donijelo Rješenje o institucionalnoj akreditaciji visokoškolske ustanove Univerzitet u Travniku. Akreditacija Univerziteta u Travniku je zasnovana na pozitivnom Izvještaju i mišljenju Povjerenstva za institucionalnu akreditaciju i Preporuci Agencije za visoko obrazovanje BiH.