Naravno da ćemo reći da bi trebali živjeti zdravije, no realno – što to točno znači kada je danas sve toliko zdravo koliko i nezdravo. No pitajte one koji su pobijedili rak, kako danas žive i je li bolest utjecala na promjene nekih životnih navika – svi odreda reći će da. I to je način života kojeg bismo trebali prihvatiti svi, a posebno oni koji se možda s pravom boje tog opakog karcinoma. U bilo kojem obliku.

Zato živite zdravije, poručuju i liječnici, baš kao i poznati američki doktor Dwight McKee vodeći stručnjak za onkologiju, internu medicinu, a bavi se i nutricionizmom te holističkim granama medicine. Sve u paketu za učinkovitije liječenje, odnosno, bolje poznavanje zdravog i bolesnog organizma.

A on donosi pet promjena koje biste trebali učiniti u svom životu ako stvarno želite na najbolji način prevenirati rak. naravno, ništa danas nije jamac da se tumor neće pojaviti i u naoko najzdravijem organizmu, ali važno je znati da postoje načini kako svoje tijelo pripremiti najbolje i od svojih životnih navika učiniti temelj zdrave budućnosti.

Ovako ćete snažnije napasti rak prije nego on dobije priliku napasti vas!

Stvarno isključite stres

Stres je ogroman okidač na ljudski imunitet jer ne samo da ga sputava u čuvanju vašeg zdravlja, stres je često okidač mnogih upala, a one su pak divno leglo, divno gorivo za stvaranje tumora. Naravno da je ponekad teško lišiti svoj život stresa, ali ako se zaista bavite stresnim poslom, ako je nemoguće pobjeći stresnim situacijama tada si obavezno nađite ispušni ventil za smirivanje. Hoće li to biti joga, meditacija ili kino – važno je da sami sebi svaki dan date priliku otkloniti ga.

Čuvajte se plijesni

Plijesan u sebi ima gomile mikotoksina i aflatoksina  koji se smatraju najkancerogenijim supstancama na svijetu. Zato ako ste imali ppplavu u stanu, puknuće cijevi ili područja na zidovima s puno vlage, ako živite u prostoru prepunom vlage s vidljivom ili još uvijek nevidljivom plijesni čuvajte se da ne biste ugrozili svoj život u udobnosti svoga doma. Pozovite stručnjake da vas riješe problema s plijesni kako vi vaš dom bio toksin free.

Vježbajte, znojite se!

Redovno vježbanje i bilo koje druge aktivnosti koje će vas poticati na pojačano znojenje Vježba/seks/teški fizički poslovi/aktivnosti s djecom ili rekreacija na svježem zraku neće utjecati na vašu mišićnu masu i kondiciju već i na vaš imunološki sustav koji je jako, jako važan u borbi protiv raka i prevenciji istoga. Znanstvenici su jedno vrijeme promatrali 16 pacijenata koji su izliječili neki od oblika raka te su se priključili 12-tjednom programu vježbanja tijekom koji su stručnjaci pratili stanje njihovog imunološkog sustava, a posebno „dotrajalih“ stanica. Prije početka programa vježbanja svi su pacijenti „patili“ od krvi prepune dotrajalih stanica te je njihova količina nakon vježbanja smanjena za čak 15 posto, što je znak da vježba itekako obnavlja imunološki sustav organizma.

Pomozite drugima

Ne biste vjerovali, ali altruistički način života, volontiranje, pomaganje drugima čini veliku sreću vama samima što itekako dobro utječe na vaše psihičko stanje i imunološki sustav. Za dobro zdravlje, kaže doktor McKee, važno je redovno nagrađivati svoju psihu, a što može biti bolje od iskrene nagrade u obliku iskrene sreće. Čak ni novi automobil neće u čovjeku izazivati toliku sreću od pomaganja drugim.

Jako je važan vitamin D

Kada ste potpuno zdravi, a  već se duže vrijeme osjećate umorno i nikakvo, možda vam nedostaje baš vitamin D koji je izuzetno važan za dobro stanje organizma. Za zdravog, a posebno za bolesnog čovjeka. Pa da bi prevenirali bolest svakako se pobrinite da barem pola sata dnevno budete vani, na suncu, a ako u zimsko razdoblje zbog posla i obveza nemate vremena šetati dnevnim svjetlo, svakako u svoj organizam unosite više  namirnica s tim vitaminom, kao što su: losos, tuna odnosno plava riba (posebno sardine), žumanjci, sir, goveđa jetrica, gljive.