Nikola Barišić stigao je iz Novog Sada kako bi posjetio travničku Bolnicu i susreo se sa liječnicima koji su mu prije 22 godine spasili život. Njegova želja se i ostvarila jer  je imao priliku da se sretne i popriča sa prim.dr. Mirsadom Granovom, direktorom bolnice koji ga je operisao prije dvije decenije, te prim.dr. Zoranom Banjcem u to vrijeme hirurgom i prim.dr. Zlatanom Živanovićem, anesteziologom.

Ratna sudbina nekadašnjeg vojnika Reopublike Srpske Krajine je gotovo nevjerojatna. Nakon akcije „Oluja“ on je krenuo pješke prema Srbiji. Njegovo pješačenje trajalo je dva mjeseca, da bi u predjelu Komara, između Donjeg Vakufa i Travnika,  nagazio na minu i ostao bez jedne noge. Nekih desetak dana boravio je u jednoj napuštenoj baraki dok ga nisu našli pripadnici Armije BiH koji su ga te 1995. godine transportovali u travničku bolnicu jer je i druga noga bila u lošem stanju zbog promrzlina.

Nakon amputacije obje noge njegov život je spašen, a Nikola je poslije dva mjeseca boravka razmjenjen. Prije dvadesetak dana u Novom Sadu imao je prvu priliku da se susretne sa čovjekom koji ga je spasio i tada je izrazio želju da posjeti Bolnicu u Travniku uruči donaciju.

-Živio sam od vode u toj napuštenoj baraki na planini. Kada su me pronašli vojnici Armije R BiH rekao sam samo me nemojte ubiti. Oni su mi kazali vodimo mi tebe u Bolnicu i opet ćeš ti hodati. U Bolnici su me operasali i pazili. Moja poruka je da do rata nikad više ne dođe, jer u ratu smo svi gubitnici. – kazao je Nikola koji je sa svojim prijateljima stigao u Travnik i od svojih primanja uručio donaciju od 3.000 eura za travničku Bolnicu.

 

Nikola Barišić posjetio travničku Bolnicu u kojoj mu je prije 22 godine spašen život

 Humanizam na djelu

 

Nikola Barišić bio je je samo jedan od 16.000 pacijenata koji su operisani tokom ratnih godina u travničkoj Bolnici koja je bila otvorena za sve pacijente bez obzira na vjeru i naciju. U teškim ratnim vremenima ova zdravstvena ustanova imala multietnički sastav zaposlenih o čemu najbolje svjedoči tim koji je operasio Nikolu Barišića.

-Nesreća i teške situacije ljude razdvajaju,ali i spajaju. Nakon toliko godina i tragedijekoju je doživio , jer je ostao bez obje noge, Nikola se sjetio ove ustanove gdje je proveo dva mjeseca. To je za mene i moje kolege ponos i dika. Osnivač ove zdravstvene ustanove češki dopktor Bernard Zauderer koje je Austrija poslala u Travnik svojevremeno je postao „začasni građanin jer je liječio sve konfesije“. Mi smo to nastavili. – kazao je prim.dr. Granov.

 

Nikola Barišić danas živi u Batajnici kod Beograda, a njegove kolege kažu kako i pored proteze na obje noge može da hoda po nekoliko kilometara,a omiljena aktivnost je odlazak u restoran koji je udaljen dva kilometara na janjetinu.