Internacionalni univerzitet Travnik – Saobraćajni i Ekološki fakultet, u saradnji sa akademskim partnerima Rezekne Tehnološkom Akademijom iz Rezeknea, Latvija; Univerzitetom iz Udinea (Odjel za poljoprivredu, hranu, ekologiju i animalnu nauku) i Ekološkim istraživačkim institutomEcoistituto del Friuli Venezia Giulia iz Italije, organizovali su XV Međunarodno savjetovanje “Saobraćajni, ekološki i ekonomski problemi i perspektive rješavanja u zemljama Zapadnog Balkana s osvrtom na Bosnu i Hercegovinu” koje je održano 19. i 20. maja 2017. godine na Vlašiću, u Hotelu “Pahuljica”.

 

„Drumski saobraćaj je jedno od bitnijih obilježja savremene civilizacije, sve dobrobiti ovog fenomena nažalost i dalje plaćamo visokom cijenom nepotrebnog ljudskog stradanja. Drumski saobraćaj predstavlja dio sveobuhvatnog saobraćajnog sistema koji je značajan faktor društvenih zbivanja jer je nerazdvojiv pratilac razvoja savremenog društva i danas predstavlja najzastupljeniji vid masovnog individualnog transporta zahvaljujući prednostima koje ima u odnosu na ostale vidove saobraćaja“, naglasio je u svom obraćanju akademik, Prof. dr. Ibrahim Jusufranić, rektor Internacionalnog univerziteta Travnik.

 

Jasno definisati mjere i aktivnosti

 

 Rektor je u svome obraćanju naveo da je tokom 2016. godine na bosanskohercegovačkim putevima poginulo 321 lice, što je manje za 20 lica u odnosu na prethodnu godinu, odnosno za 0,94 procenata. Tokom protekle 2016. godine registrovano je 884 nezgoda više u odnosu na 2015. godinu, što izraženo u procentima prikazuje povećanje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda za 2,39 posto“, kazao je rektor Jusufranić te dodao:  „Smanjenje broja saobraćanih nezgoda kao i smanjenje broja poginulih za oko 5 posto na godišnjem nivou, odnosno 30 procenata na period od šest godina, predstavljalo bi realne okvire koji su ostvarivi. Navedeno smanjenje kako ukupnog broja poginulih tako i ukupnog broja saobraćajnih nezgoda moguće je implementirati uz poduzimanje jasno definisanih mjera i aktivnosti na svim poljima sigurnosti, kao i u svim organizacionim oblicima države Bosne i Hercegovine“.

Prisutnim gostima i učesnicima se obratio i Muhamed Softić, savjetnik premijera SBK, koji je čestitao Internacionalnom univerzitetu Travnik na uspješno ogranizovanom XV savjetovanju, zatim Salko Selman, direktor Razvojne banke FBiH; Zoran Matošević, pomoćnik ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK; akademik prof. dr. Slobodan Nešković, akademik prof. dr. Mladen Bodiroža, akademik, Prof. Dr Radomir Biočanin i prof. dr. Mario Anžek.

 

Nakon pozdravnih govora Internacionalni univerzitet Travnik je dodijelio zahvalnice zaslužnim pojedincima. Ovaj put zahvalnice su dobili počasni članovi programskog odbora i akademski partneri XV Međunarodnog savjetovanja prof. dr Maria Amata Garito, rektor UNINETTUNO Univerziteta u Rimu, Italija; prof. dr hab. Andrzej Tretyn rektor Univerziteta Nicolaus Copernicus iz Toruna, Poljska; prof. dr Kęstutis Driaunys, dekan Kaunas fakulteta, Vilnius univerziteta u Vilniusu, Litvanija; Dr. fil. Gilberto Marzano, Šef Laboratorije sa Rezekne Tehnološke Akademije – Rezekne univerziteta, Latvija; Peter M. Tase, naučni istraživač za međunarodne poslove, Tehnološki institute iz Ilionisa, SAD; Rezekne Tehnološka Akademija iz Rezeknea, Latvija; Univerzitet Udine iz Udinea, Italija i Ecoistituto del Friuli Venezia Giulia iz Udinea, Italija.

Internacionalni univerzitet Travnik uspješno organizovao XV Međunarodno savjetovanje o saobraćaju i ekologiji
akademik prof.dr. Ibrahim Jusufranić, rektor IUT-a

Također je na ovom skupu akademik, rektor IUT-a, prof. dr. Ibrahim Jusufranić promovisan u akademika od strane Ukrajinske tehnološke akademije. Ovom prilikom promovisana je i knjiga autora akademika, prof. dr. Ibrahima Jusufranića pod nazivom „Saobraćajni sistemi- teorija, transport, tehnologija i trendovi“. Promotori su bili akademik prof. dr. Relja Jovanović, prof. dr. Ivan Dadić, prof. dr. Sinan Alispahić i prof. dr. Enes Huseinagić.

Istovremeno je, tokom trajanja Konferencije, potpisan i Memorandum o razumijevanju između Ekološkog istraživačkog instituta (Ecoistituto del Friuli Venezia Giulia ) iz Italije (predsjednik Dr. Gilberto Marzano) i Internacionalnog univerziteta Travnik (rektor, Prof.dr. Ibrahim Jusufranić) sa ciljem neposredne saradnje na području ekologije (zajednička istraživanja, rad na zajedničkim programima, saradnja na poljima ekološke održivosti i razvoja).

 

Razmjena iskustava

 

Na XV Međunarodnom savjetovanja profesori su imali priliku da s kolegama iz BiH, ali i iz regiona, razmjene iskustva vezana za problematiku saobraćaja, ekologije i ekonomije.

Na Međunarodnom savjetovanju su bili prisutni i gosti iz Litvanije, Latvije i Italije koji su prije održavanja savjetovanja održali niz predavanja Prvih dana međunarodnih predavanja na IUT-u za studente ovog univerziteta.

“Naš cilj je da se uvežemo sa najboljim univerzitetima širom svijeta, a imamo i zaista impresivan broj potpisanih sporazuma, možda više nego mnogi sa ovog regiona. Naš cilj je da uvežemo, preko naučno-istraživačkih procesa i edukacijskih usmjerenja, cijelu zemaljsku kuglu. Cilj je da studentima pružimo znanje, vještine, inovacije sve u interesu naše države. Da Bosna i Hercegovina napreduje, da se mladi ljudi zapošljavaju, da imamo bolji život nego sada što imamo”,  u razgovoru sa našim PR-om je rekao akademik, rektor IUT-a, prof. dr. Ibrahim Jusufranić.