Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB i Sportski savez SBK/KSB u saradnji sa Sportskim savezom općine Novi Travnik i PD ” Kuk ” organizovali su tradicionalno 15. „ Pješačenje do zdravlja ”  ,  povodom 31. maja- Svjetskog dana borbe protiv pušenja pod nazivom „ S nama na putu do zdravlja“ do Bućičke ravni na području Općine Novi Travnik.

Zbog loših vremenskih prilika koje ove godine nisu bile naklonjenje organizatorima broj učesnika ove godine bio je znatno manji i učešće je uzelo oko 250 učesnika iz općina Travnik, Gornji Vakuf/Uskoplje, Vitez, Donji Vakuf, Bugojna i domaćina općine Novi Travnik različite starosne dobi.

Novi Travnik bio domaćin tradicionalnog pohoda “Pješačenjem do zdravlja”

 

-Ističemo činjnicu  da svakodnevno raste svijesti građana, a posebno mladih,  o značaju tjelesne aktivnosti u cilju poboljšanja zdravlja i sprečavanja kardiovaskularnih oboljenja i drugih nezaraznih oboljenja, a prevashodno podizanja svijesti građana o štetnostima duhana koji svake godine po podacima Svjetske zdravstvene organizacije odnese preko 6 miliona ljudskih života, od čega je skoro 600.000 pasivnih pušača.- upozoravaju iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo i Sportskog saveza.

Sportski savez SBK/KSB i Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB nastavit će sa ovakvim aktivnostima i sličnim sa ciljem promocije zdravlja i borbe protiv svih ovisnosti koje su svakodnevno kod mladih u porastu.