U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Karaula“ u Karauli, sinoć je održana  tradicionalna manifestacija obilježavanja 12. Smotra folklora. Organizator ove manifestacije KUD „Karaula“ ove godine obilježava 83 godine djelovanja.

-Od  davne 1934. godine mnogo toga se promijenilo, ali ono što je kontinuirano jeste da društvo godinama okuplja mnogobrojne ljude različitih interesa, godina, područja obrazovanja, ali jedinstvenog zajedničkog nazivnika-ljubavi prema folkloru. Od „Gajreta“ do „Sloge“, od “Ferzije Karalića” do današnjeg KUD „Karaula“, uz određene prekide i mnogobrojne poteškoće u radu,  grupa entuzijasta i dragocjenih čuvara tradicionalnih vrijednosti uspjela je sačuvati od zaborava autentične kulturno-društvene značajke ovoga kraja. – kazali su organizatori.

Jedno od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini, već 83 godine djeluje u pravcu osvješćivanja, omasovljenja i očuvanja tradicionalnih vrijednosti naše domovine, te danas, KUD „Karaula“ broji preko 200 aktivnih članova raspoređenih u folklornu, muzičku i ritmičku sekciju.

Mnogobrojni posjetitelji i ljubitelji folklorne umjetnosti, na 12. Smotri folklora imali su priliku uživati u nastupima sedam kulturno-umjetničkih društava iz BiH, koja su prezentirala različite tradicionalne plesove. Nastupili su: KUD „Borac“ iz Travnika, KUD „Nakib Abdagić-Kiban“ iz Donjeg Vakufa, KUD „Bosanski sevdah-Kraševo“ iz Tešnja, KUD „Turbe“ iz Travnika, KUD „Mladost-Višnjevo“ iz Travnika, KUD „Blagaj“ iz Mostara  i domaćin KUD „Karaula“ iz Travnika.