Tvornica  furnira “Palavra” d.o.o. Nova Bila posluje uspješno već dvije decenije. Iz godine u godinu rezultati su sve bolji i bolji. Ove godine završavaju investiciju u novi objekat u kojem je smještena uprava Tvornice i maloprodajni salon.

-Počeli smo kao prevoznička firma. Nakon toga reinvestirali smo u stare pogone i kupili jedan pogon. Tako smo 2000-te godine pokrenuli pogon za proizvodnju rezanog furnira, a 2002. godine pokrenuli smo pogon za proizvodnju spojenog furnira. – kaže Ana Peša, direktorica direktorica Tvornice furnira „Palavra“ d.o.o.

 

Furnir iz Nove Bile izvozi se od Evrope, pa sve do Emirata i Sjedinjenih Dražava!

Danas je ova tvornica  renomirani proizvođač rezanog, ljuštenog i spojenog furnira. Posjeduje najsavremeniju  tehnologiju za proizvodnju furnira, a proizvodni proces  je u potpunosti automatiziran. Primarna djelatnost je proizvodnja ljuštenog i sječenog furnira. Tvornica je opremljeno sopstvenom pilanom, dva pogona za proizvodnju furnira, bazenima za parenje sirovine, sušarama i računalima za kontrolu kvalitete i dimenzija furnira.

-U 2016. godini proizveli smo 8 miliona kvadratnih metara furnira. Od toga je 90 posto bilo namjenjeno za izvoz, a 10 posto za domaće tržište. U protekloj godini ostvaren je prihod od 9,5 miliona KM. U prvih pet mjeseci ove godine bilježimo porast izvoza. – naglašava  direktorica Ana Peša.

Furnir iz Nove Bile izvozi se od Evrope, pa sve do Emirata i Sjedinjenih Dražava!

Proizvodi iz Nove  Bile odlaze i na daleka tržišta i stižu do Sjedinjenih Država,  Sjeverne Afrike u Maroko, ali i na Bliski istok u Izrael i zemlje Zaliva, Ujedinjene Arapske Emirate. Od evropskih zemalja furnir iz Nove Bile izvozi se u Hrvatsku, Sloveniju, Njemačku, Švedsku i Grčku.

-U planu je izgradnja još jednog ovakvog pogona za proizvodnju furnira u Petrinji u Republici Hrvatskoj. Sve potrebne dozvole za gradnju su prikupljene i ove godine kreće realizacija. – najavljuje direktorica Peša.

Ova firma spada u sam vrh BiH izvoznika.  Tvornica furnira „Palavra“ d.o.o. u Novoj Biloj kod Travnika  zapošljava 115 radnika.