Mirnim protestima u Vitezu, mještani naselja Kruščica, te članovi ekoloških i robolovnih udruženja iz tog grada, danas su upozorili kako neće dopustiti izgradnju mini hidroelektrana na rijeci Kruščici, jer bi to, kako tvrde, uništilo rijeku, okolna izletišta i turistički potencijal ovog područja.

– Prostornim planom općine Vitez, područje Kruščice je označeno kao mjesto turističkog potencijala, ali su taj plan izmijenili i u njega ugradili dvije hidroeletrane. Borit ćemo se do kraja da gradnja ne počne i molimo sve institucije da nam pomognu – kazao je jedan od okupljenih demonstranata Muris Đelilović.

Predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca Vitez Dragan Jonjić upozorio je kako bi izgradnja hidroelektrana na rijeci Kruščici označila nastavak uništavanja rijeka i ribljeg fonda u središnjoj Bosni.

Stop gradnji mini hidroelektrana na Kruščici!

– Već pet puta obnavljamo riblji fond, a autohtonih vrsta, kao što je potočna pastrva, lipljen i mladica, gotov da i nema. Rijeka Lašva i Bila su totalno uništene, a sad nam hoće uništiti i rijeku Kruščicu. Nijedna vlasnik hidroelektrane do sada nije održao obećanje da ispoštuje barem biološki minimum i to je strahota živa – kazao je Jonjić.

Okupljeni mještani upozorili su na to da područje Kruščice, osim što je označeno kao turistički potencijal, godinama služi i kao izletište stanovnicima Viteza, a odlikuje ga čista i pitka voda. Mirni protest je okončan nakon jednosatnog zadržavanja ispred zgrade Općine Vitez, gdje se građanima niko nije obratio.

Stanovnici Kruščice već nekoliko dana dežuraju u blizini mjesta na kojem je planirana izgradnja hidroelektrane, a danas su najavili kako neće odustati i da će spriječiti svaki pokušaje izgradnje. O svojim zahtjevima će, također, obavijestiti više nivoe vlasti, odnosno kantonalnu Vladu.

(FENA/plavavoda.com)