Na sceni Centra za kulturu općine Travnik premijerno je izvedena pozorišna predstava „Komuna“ autorski projekt Olivera Jovića i  Šabana Mujkanovića.

Predstava propituje poziciju pojedinca u današnjem društvu konzumerizma i njegovu borbu sa različitim vidovima ovisnosti i predrasuda koje takvo društvo proizvodi. Autori predstave su tokom istraživačkog rada proveli nekoliko dana u zajednici „Milosrdni otac“ u Međugorju i prikupljali intimna svjedočanstva osoba koja su doživjele traumatična životna iskustva. Vodeći se time da pozorište može biti ogledalo društvene stvarnosti i da umjetnost može kritički razmatrati  društvene odnose i probleme, odlučili su se za produkciju predstave izvedbeno drugačije koncipiranu od klasičnih narativa dramskog pozorišta.

-Riječ je o specifičnom pozorištu koji se ne zasniva na dramskom tekstu, nego je stvoreno iz intervjua sa stvarnim ljudima o određenoj temi. Takav scenski postupak nalazi se između stvarnosti i fikcije, umjesto dramskog pisca djeluju stvarni protagonisti -“eksperti svakodnevnog života”. Potreba za umjetničkim tretiranjem stvarnosti na sceni, suočavanjem sa bolnim i prešutno potisnutim istinama, nesporno je glavni motiv za nastanak ove predstave. – kazao nam je Oliver Jović,  jedan od autora.

Autori predstave su Oliver Jović  i Šaban Mujkanović koji ujedno i igra u predstavi.  Muziku potpisuje Mirza Lendo, a  video Asp THE GreAt.