Danas je u Travniku predstavljen i potpisan Memorandum o razumjevanju između poljoprivrednih udruženja u Federaciji Bosne i  Hercegovine.  Sead Herceg, predsjednik Asocijacije Organsko u Federaciji BiH naglašva kako je cilj zajednički nastup poljoprivrednika prema vlastima na svim nivoima.

 

-Poljoprivredna proizvodnja od 2010. pa do 2017. godine stagnira. Glas poljoprivrednih proizvođača se zaista ne čuje. Imamo smanjenje oraničnih površina, imamo gubitak mnogih farmi. Poljoprivrednici u BiH teško mogu pratiti cijene i smanjenje cijena. Susjedna Republika Hrvatska, na primjer,  deset puta više ulaže u poljoprivrednu proizvodnju od BiH. – izjavio je Herceg.

 

U Travniku potpisan Memorandum između poljoprivrednih udruženja u F BiH

Ubuduće poljoprivredni proizvođači će kroz svoja udruženja i agencije nakon objave javnih poziva biti u prilici da apliciraju za sredstava. U naredne tri godine za našu zemlju na raspolaganju će biti po 30 miliona eura godišnje iz predpristupnih fondova, rečeno je tokom današnje prezentacije Strategije ruralnog razvoja i potpisivanja Memoranduma o razumjevanju u Travniku.  To znači da će na raspolaganju u narednen tri godine poljoprivrednici u našoj zemlji imati 90 miliona eura.