Prije tačno 14 godina nastala je društvena mreža koja je u potpunosti promijenila svijet i bez koje je danas gotovo nemoguće zamisliti život.

 

Od studentske mreže koju je koristilo tek nekoliko stotina studenata na američkim sveučilištima Yale i Stanford, Facebook je u 14 godina narastao do 2,13 milijardi korisnika.

Iako se u posljednje vrijeme Facebook (kao i ostale društvene mreže) suočava s gomilom problema – od lažnih vijesti, preko zlostavljanja i lažnih profila pa sve do širenja različitih virusa ili krađe podataka – još uvijek ponosno nosi titulu najpopularnije društvene mreže na svijetu.

Vjerovali ili ne, na samom početku tvorac Facebooka, Mark Zuckerberg nije smatrao kako bi na toj društvenoj mreži trebalo omogućiti dijeljenje fotografija. Danas se na toj mreži svakog dana podijeli više od 200 miliona fotografija.

Opcija “Like” odnosno “Sviđa mi se” uvedena je tek 2009. godine. Iako su korisnici veoma brzo izrazili želju da se uz “Like” pojavi i “Dislike” odnosno “Ne sviđa mi se”, u Facebooku im nisu udovoljili.

Mnogo ljudi priznaje da su ovisni o Facebooku, a psiholozi upozoravaju kako pretjerano korištenje društvenih mreža uzrokuje ovisnost, ali i može narušiti psihološko zdravlje ljudi, piše Zimo.hr.

 

(N1/Zimo.hr)