Prošlog vikenda, 03. i 04. 02. 2018. godine, u prostorijama KŠC „Sv. Franjo“ Tuzla organizirana je obuka “Asistencija u nastavi djeci s poteškoćama u razvoju u odgojno-obrazovnim ustanovama“ za novoizabrani stručni kadar Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona i Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Posavske. Ovu obuku provodi Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno-edukativni centar“ p.j. Travnik (SEC) uz financijsku potporu Federalnog zavoda za zapošljavanje.

 

Na početku obuke, dobrodošlicu asistentima u nastavi uputile su predstavnice  Ministarstva obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK, Mersija Jahić i predstavnica Službe za zapošljavanje TK, Razija Majstorović. U svojim obraćanjima naglasile su važnost i potrebu za stručnim kadrom za rad s djecom s poteškoćama u razvoju u obrazovnom sektoru i važnost  zapošljavanja mladih osoba na tim radnim mjestima. Polaznike je pozdravila predstavnica SEC-a, Zvjezdana Nakić koja je zahvalila Federalnom zavodu za zapošljavanje na financijskoj potpori za provođenje obuke za asistente u nastavu, kao i resornim županijskim ministarstvima obrazovanja i službama za zapošljavanje Tuzlanske i Posavske županije na dobroj suradnji.

SEC Travnik nastavlja s provedbom obuke za asistente u nastavi
Certifikat dobio 31 polaznik obuke

Obuka je omogućila asistentima u nastavi bolje shvatanje uloge i odgovornosti asistenta. Tijekom četiri modula obuke treneri Svjetlane Ljevar Lučić, defektolog i Katarine Mravak, psiholog, obradile su  teme: Vrste invaliditeta, zadatci asistenta u nastavi, stres i komunikacija. Kroz interaktivan rad asistentima su prenesena znanja i iskustva iz navedenih područja, a polaznici su imalo mogućnost iznijeti svoja iskustva i izazove s kojima se susreću u svakodnenom radu. Nakon završene dvodnevne obuke ukupno 31 polaznik je dobio certifikat o uspješno završenoj obuci.

 

(SEC)

 

1