Zavičajni muzej Travnik svake godine učestvuje u obilježavanja „Dana općine Travnik“, a ove godine ima i najobimniji program do sada, jer je pripremljeno 10 sadržaja,  istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja.

 

Već 13. marta Zavičajni muzej Travnik priređuje izložbu umjetničke fotografije po nazivom „Vizuelna promocija uskotračne pruge Komar – Travnik“ u Domu kulture „Ivo Andrić“  u Docu na Lašvi, te pojekciju filma „Vratio se Ćiro“.

-Ovo je u sklopu projekta kojeg  Muzej već dvije godine zagovora, a riječ o uređenju trase bivše uskotračne pruge Travnik – Donji Vakuf – Jajce, koja bi se trebala pretvoriti u zelenu stazu i jednu turističku atrakciju. – kazala je direktorica Maslić.

Zavičajni muzej će ove godine u sklopu Dana općine Travnik promovisati i knjigu „Crtež u bh. dizajnu“ profesora Asima Đelilovića koja je objavljena u izdanju ove kulturne institucije.

Kustos Enes Škrgo najavio je obilježavanje 100 godina od izdanja prve knjige  nobelovca Ive Andrića,  riječ je o zbirci „Ex Ponto“.

-Rijetka je prilika da ste u mogućnosti obilježiti 100 godina od prvog izdanja jednog književnog nobelovca. Budući da je dio te knjige pisao u tokom svog prognaničkog života u travničkom selu Ovčarevo mi će akcenat dati  na jedan video prikaz vezan uz nastanak i objavljivanje tog djela. – rekao je kustos Škrgo.

Slobodan Ličanin najavio je prirodoslovnu  turu „Tragovima Erika Brandisa“.