„Vozački ispiti i osposobljavanje kandidata za upravljanje motornim vozilom“ naziv je seminara kojeg su danas u Travniku organizirali Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona i Saobraćajni fakultet Internacionalnog univerziteta Travnik (IUT).

 

-Tri pitanja su važna, kako provesti obuku kandidata, kako provjeriti stečeno znanje  i kako da kandidat dođe kao siguran učesnik u saobraćaju.  Osnovni cilj Ministarstva i Saobraćajnog fakulteta je da ispitne komisije budu kao jedno. –  naglasio je Šehzad Hodžić, pomoćnik ministra zu Odjelu za autoškole i vozačke ispite.

Seminaru su prisustvovali predsjednici ispitivačkih komisija, ispitivači iz upravljanja motornim vozilom i ispitivači iz saobraćajnih propisa, instruktori, te ovlaštene osobe iz Sektora za sigurnost saobraćaja u MUP-u SBK i predstavnici Crvenog križa.

-Svrha i cilj ovog seminara je da se instruktori i ispitivači educiraju i da se ujednače sadržaji i kriteriji, kako bi na terenu bilo što manje problema, a rezultati bili što objektivniji. – rekao  je Sinan Alispahić, dekan Saobraćajnog fakulteta.

Ovo je tradicionalno stručno usavršavanje koje već nekoliko godina zajednički organiziraju Saobraćajni fakultet Internacionalnog Univerziteta Travnik i Ministarstvo obrazovanje, nauke, kulture i sporta SBK. Stručne savjetovanje u ime resorne ministrice, Katice Čerkez, otvorila je tajnica Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, Katarina Velte.