Otvoren prije 10 godina, sada novo uređen: Trg Grada Lajpciga u Travniku. I u Njemačkoj se govori o »trećoj sreći«. Zaista, partnerski gradovi Lajpcig i Travnik imaju ovih dana još jedan razlog za proslavu: Trg grada Lajpciga, najočitji i najljepši znak njihovog prijateljstva, slavi rođendan. Upravo sanirano, omiljeno mjesto za sastanke  zasjalo je u novom  ruhu.

 

Ima toliko godina, koliko i samo partnerstvo: drugog maja 2003. građani Travnika i Lajpciga dali su mu ime – Trg grada Lajpciga. Tada je bio ostrvo s jednim saobraćajnim znakom. Prilikom petogodišnjice dobilo bilo je sasvim novi izgled. Stepenaste terase od lajpciškog granita, osvijetljene klupe, plavu fontanu. Lajpciški arhitekta Daniel Kirsch ujedinio je tipične elemente iz oba grada u harmoničan skup. Od Trga je stvoren simbol gradskog partnerstva, (ponovo) otvoren drugog maja 2008. Brzo se pretvorio u omiljeno mjesto za boravak i svečanosti. Poslije velikog nevremena zadnjih sedmica, štete na fontani i postrojenjima zahtijevale su temeljnu sanaciju, te će »Lajpciška vizitka« tačno za  jubilej opet biti dostojan okvir za proslavu.

Trg grada Lajpciga u Travniku: Spreman za rođendansku proslavu

Live sa Trga grada Lajpciga

 

Sead Memić ­ Vajta (pjevač) –  Sa imenom Lajpcig povezuju  me note i muzika. Grad, rodno mjesto Johana Sebastijana Baha. Kulturna i muzička saradnja ova dva grada, a trg Lajpciga u Travniku za mene lično znači mjesto prve jutarnje kafe, druženja i razgovora.

 

Ivica Valenta –(ulični pjevač) – Živim i pjevam ulicama europskih gradova. Iako sam proputovao uzduž i poprijeko Njemačku put me nije odveo u Lajpcig. Sama pomisao na taj grad asocira me na burnu istoriju. Trg Lajpciga veže me za mladost kada smo se kao djeca igrali a sada mjesto okupljanja Travničana.

 

Slastičarna „Lajpcig“ –  Proveo sam dosta godina na privremenom radu u Lajpcigu,  a po povratku u Travnik otvorio sam na trgu Lajpciga cafe- slastičarnu i dao ime po gradu Lajpcigu. Trg Lajpciga je mjesto odmora, okupljanja, kulturnih dešavanja.

 

(Lajpcig Special)