U periodu od 27. do 31. avgusta 2018. godine na stadionu NK ” Vlašić u Turbetu   se realizira projekat  „Internacionalne otvorene zabavne škola nogometa za djevojčice„ škoji realizuje Sportski savez SBK/KSB, zajedno sa suorganizatorima Zavodom za javno zdravstvo SBK/KSB i Udruženjem žena „ Emine „ Turbe.

 

Zbog loših vremenskih uslova prvi dan rada ovogodišne Škole organizovan je u sportskoj dvorani OŠ ” Turbe ” i ako promjena mjesta organizacije Škole organizatorima stvara dodatne teškoće prvi dan rada Škole bio je izuzetno uspješan uz zabavu i druženje,kao iigru i pjesmu počela je sa radom „ Internacionalna otvoreno zabavna škola nogometa za djevojčice „.

Sportski savez SBK/KSB projekat ” Otvoreno zabavne škole nogometa za djevojčice ” realizuje 13 godina, a posljednje četiri godine u rad Škole ukljućena su djeca JU „ Edukacijsko-rehabilitacijskog centra „Duga„ Novi Travnik koji učestvuju u radu svih stanica kao i drugim aktivnosima kao što su podjela naminica učesnicima projekta što pokazuje da ovaj projekat dobija stalno jednu novu dimenziju kako u sportskom aspektu, tako i edukativnom kao i socijalizaciji djece koja su marginizirane od društvene zajednice.

Cilj projekta je da kroz zabavu i igru djevojčice uzrasta od 6 do 14 godina upoznaju sa značajem tjelesne aktivnosti za zdravlje kroz rad na dvadeset i četiri različite stanice koja su prilagođene uzrasnoj kategoriji koju je obuhvatio projekat. Novina u projektu ” Internacionalne otovreno zabavne škole nogometa z adjevojčive ” je ućešće u dječijim utrkama u Noćnoj utrci u Travniku koju organizuje Centar za edukaciju mladih u Travniku.

Pored rada na stanicama i ove godine tokom projekta bit će stanica „ Zdrave prehrane „ koju će prezentirati uposlenici Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB i gdje će biti vršena testiranja o načinu ishrane kao i antropološka mjerenja djevojčica.

Počela sa radom "Internacionalna otvoreno zabavna škola nogometa za djevojčice"

Značaj ovome projektu daju vrijedne članice Udruženja žena „ Emine „ iz Turbeta koje pripremaju ishranu za učesnice projekta, kao i volontere u projektu, a pod nadzorom nutriconista Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB.

Tokom projekta planirano je da se učesnicama predstave Vatrogasna jedinica Općine Travnik kao i Jedinica za specijalne namjene MUP SBK/KSB čime se djevojčica predočio značaj blagovremenog obavještavanjama kako o neželjenim elementarnim nepogodama i značaju blagovremenog obavještavanje o destruktivnom ponašanju pojedinaca Ministarstvu unutrašnjih poslova. Pored navedenih aktivnosti planiran je i obilazak kulturno-historijskih znamenitosti Travnika, posjeta Zavičajnom muzeju u Travniku, Starom gradu i Kući „ Ive Andrića“  u organizaciji Zavičajnog muzeja Travnik koji je omogućio besplatan ulazak u sve kulturne spomenike i muzeje gdje se vrši naplata istih.

 

(Sportski savez SBK/KSB)