Svake druge subote u septembra obilježava se Međunarodni dan prve pomoći. Tim povodom danas su aktivisti i volonteri Crvenog križa Travnik, na čelu sa predsjednicom Skupštine CK Mirjanom Šekeljom, na trgu Evrope prolaznicima dijelili promotivni materijal.

 

 

Svjetski dan prve pomoći je prilika da se naglasi ideja humanosti koja je začeta prije 150 godina. Od tada se prva pomoć potvrđuje prije svega kao humani čin koji je izraz želje da solidarno, bez razlike pomognemo svima kojima je pomoć potrebna.

Ovogodišnji moto je:

“PRVI ODGOVOR U NESREĆAMA NA CESTI”

apelirajući da je prvi odgovor upravo prva pomoć osobe koja se nađe najbliže. Možda baš Vi možete biti prva prisutna osoba.

Čak i u mjestima gdje su hitne službe veoma opremljene i brzo reaguju, prosječno vrijeme njihovog dolaska na lice mjesta je 10 minuta.

Obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći je usmjereno prema općoj populaciji sa akcentom na interaktivne radionice iz osnova pružanja prve pomoći.

Pored ovih aktivnosti organizacije Crvenog križa u strukturi će:

– organizirati pokazne vježbe prve pomoći

– postaviti informativne štandove na javnim mjestima

– izvršiti anketiranje, potom podjelu informativno-edukativnog materijala

 

Iako je u pružanju prve pomoći najvažnije spasiti nečiji život, pružiti brzu i pravilno izvedenu prvu pomoć, važno je istaknuti i činjenicu da prva pomoć zbližava ljude u nevolji i pomaže u prevladavanju sve prisutnijeg nasilja, netolerancije i nepoštivanja različitosti. Osposobljavanjem stanovništva za pružanje prve pomoći nastoji se izgraditi svijest o solidarnom pomaganju svima kojima je pomoć potrebna.