Blagdan Male Gospe tradicionalno se i na poseban način se obilježava u  Travniku u travničkoj župi Ovčarevo na  jednom od najpoznatijih svetišta u BiH, Gospinom vrilu. Svetu misu na Gospinom vrilu danas je predvodio j fra Mirko Filipović uz koncelebraciju brojnih svećenika.

 

Inače, u ovom svetištu koje pripada Župi Svetog Mihovila  – Ovčarevo i nosi naziv Gospino vrilo ovaj blagdan se godinama na poseban način obilježava uz prisustvo hiljada vjernika. Mala Gospa je dan rođenja Blažene Djevice Marije, a slavi se 8. septembra svake godine.

Sveta misa na Gospinom vrilu u povodu blagdana Male Gospe

Gospino vrilo nadomak Travnika  izvor je ispod šumovitog brežuljka, gdje su mještani i prolaznici decenijama tražili i nalazili tjelesnu, ali i duhovnu okrjepu, vjerujući u nadprirodnu  moć ovoga mjesta i izvora hladne pitke vode.

Tako je potekla  inicijativa za gradnju veće crkve, što je 1989. i počelo. Prije nekoliko godina na radost vjernika crkva je završena, a posvećena je blaženoj Gospi. Mala Gospa donosi jesen pa se u narodu  kaže “Gospa Mala – jesen prava!”