Oko 80 učesnika planinarske ture “Stazama Erika Brandisa” koja se realizuje u organizaciji Planinarskog društva “Paklarske stijene”, u okviru manifestacije Dan općine Travnik, jutros je krenulo ispred Zavičajnog muzeja Travnik putem jedne od najljepših tura preko planine Vlašić.

 

Učesnici ture iz Viteza, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Jablanice, Novom Travnika, Tomislavgrada i Travnika, danas će  imati priliku koračatii stazama kojima se kretao jezuitski pater Erik Brandis, dugogodišnji profesor biologije u Velikoj nadbiskupskoj gimnaziji u Travniku i pionir botaničkih istraživanja u BiH. Cilj ove ture je zapravo, pored druženja, također i upoznavanje flore i faune na obroncima planine Vlašić, odnosno popularizacija prirodnog naslijeđa travničkog kraja.

Učesnicima ture želi se približiti svijet planinskog bilja, ukazivanjem na njihova ljekovita i hranjiva svojstva, te ih animirati da sami botaniziraju, fotografišu, prikupljaju biljke za vlastiti herbarijum, te istražuju endemske vrste.

Oko 80 učesnika krenulo put staze kojom se kretao Erik Brandis

Ukupna dužina staze je cca 14,4 km, a visinska razlika cca 1200 m.n.v. a kreće se putem preko Starog grada, strana do kapelice Svetog Ivana Krstitelja (915 m.n.v.).

To je ujedno i najteži uspon jer se kreće nezagrijan, svladava se visinska razlika od 400 m i prelazi se razdaljina od 2,5 km. Put od kapelice dalje vodi preko livada, sela Velika Bukovica u kome se nalazi i izvor hladne vode. Zatim slijedi blaži uspon ne baš tehnički zahtjevan sve do planinarskog doma Konjska. 1.353 m.n.v. U blizina doma je izvor pitke vode, gdje se mogu svi učesnici osvježiti i odmoriti. Udaljenost od kapelice do doma je cca 2,7 km. Zatim slijedi najduža ruta, a to je do planinarskog doma Devečani koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.763 m i pređenih cca 6,7 km.

Od doma na Devečanima ide spust do planinarskog doma Erik Brandis na Galici.

 

(Dani općine Travnik)