Povodom obilježavanja Dana općine u Travniku je danas napravljena najveća porcija ćevapa u Bosni i Hercegovini. Organizator ovog događaja je čuvena travnička ćevabdžinica “Hari”.

 

Porcija sadrži 2.160 ćevapa u “pitici” , kako u Travniku zovu somun ili lepinju, promjera 1,5 metara. Porcija od 2.160 ćevapa napravljena je za 30 minuta. Tu isti porciju pojelo je za 15 minuta više od 300 građana…

– Bosna i Hercegovina je prepoznatljiva u svijetu po mnogo čemu, ali kada spomenemo tradicionalna jela, malo je onih koji odmah ne pomisle da jedno od najvažnijih tradicionalnih jela nismo službeno zaštitili. Za razliku od BiH, to su uradile Hrvatska i Slovenija te zasebno brendirale bosanske ćevape i uvrstile ih u gastronomsku ponudu –  kazala je Aldijana Dizdar, marketing-menadžer ćevabdžinice “Hari” u Travniku.

U Travniku napravljena najveća porcija od 2.160 ćevapa
Porodica Hadžić

Dodala je kako bh. ćevapi često osvajaju visoke pozicije na svjetskim top-listama najboljih jela, a već nekoliko puta su nominirani na listi najboljih jela internetske stranice “TasteAtlas-World food atlas”.

– Prednosti zaštite autohtonih proizvoda su brojne te su značajno marketinško sredstvo, s obzirom na to da geografske oznake donose vrijednost proizvodu koji tako postaje konkurentniji na tržištu. Stoga je krajnje vrijeme da neke od autohtonih bh. proizvoda i specijaliteta, poput ćevapa, brendiramo, kako ih ne bi, zbog neposjedovanja zaštitne oznake, zaštitio neko drugi –  naglasila je Dizdar.