U Srednjobosanskom kantonu (SBK) registrirano je 98 oboljelih od morbila, a glavni razlog takve situacije je veliki broj necijepljene djece, izjavio je doc. dr. Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK-a.

 

– Imamo povećan ukupni broj oboljelih od morbila, odnosno veći broj od uobičajenog na prostoru općina Travnik, Novi Travnik i Bugojno, dok u ostalim općinama registriramo pojedinačne slučajeve – kazao je Karakaš novinarima.

Direktor Karakaš je rekao  da su domovima zdravlja upućene stručno-metodološke upute postupanja, te da je osigurano i dodatnih 800 doza cjepiva.

– Ovo je rezultat velikog broja necijepljenja djece. Iako su cjepiva bila na raspolaganju, dio roditelja je to neozbiljno shvatio te je, pod utjecajem pojedinih medija koji loše pišu o sistemu cijepljenja, odbio cijepiti svoju djecu. Zavod je dodatno angažirao zdravstvene radnike da roditeljima pojasne koje su blagodati cjepiva i koji su rizici necijepljenja djece – istaknuo je.

Naglasio je da postoje tzv. preliminarne prijave epidemije na prostoru općina Travnik i Novi Travnik, ali da službeno epidemija u SBK-u nije proglašena.

– Epidemija nije službeno proglašena jer postoji loša administrativna procedura, odnosno da bi bila proglašena treba proći desetak koraka i na kraju to objaviti u nekim službenim novinama. Mi smo napravili preliminarne prijave, odnosno obavijestili resorno kantonalno ministarstvo i Federalni zavod za javno zdravstvo da je došlo do povećanog broja oboljelih, a onda će oni poduzimati korake koji su potrebni za proglašavanje epidemije – pojasnio je Karakaš.

Svi oboljeli na vrijeme hu ospitalizirani u bolnici u Zenici, te je najavio da će Zavod pokrenuti medijsku kampanju, s ciljem poboljšanja odaziva roditelja kada je riječ o cijepljenju djece.

Bruceloza sve veći problem

Na upit novinara kakva je situacija kada je riječ o obolijevanju od bruceloze, Karakaša je rekao da i ova bolest postaje sve značajniji problem.

– U prošloj godini imali smo stotinu oboljelih i mora se reći da imamo negativan trend. Poznato je da se bruceloza na ljude prenosi sa životinja, te je potrebno dodatno angažiranje svih koji se bave zaštitom zdravlja životinja – naglasio je on.

Dodao je kako je u prva tri mjeseca ove godine registrirano devet oboljelih osoba od bruceloze i da se povećanje oboljelih očekuje u iduća tri mjeseca.