U Prijedoru će se 20. jula održati kolektivna dženaza kojom će se na vječni počinak ispratiti posmrtni ostaci 86 osoba bošnjačke nacionalnosti, koji su svirepo ubijene od strane interventnog voda policije Republike Srpske  na Korićanskim stijenama 21. avgusta 1992. godine.

 

Uz vjerski obred oni će biti dostojanstveno sahranjeni u osam šehidskih mezarja na prijedorskom području, čime će napokon naći svoj smiraj.

Šef područnog odjeljenja Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine doktor Mujo Begić rekao je da su njihovi posmrtni ostaci na osnovu dobijenih podataka iz Civilne zaštite Kneževa/Skender Vakufa pronađeni u Kamenoj grobnici u koju su premještani, planski prikrivani i zatrpavani kamenjem.

– Želim reći da smo na Korićanskim stijenama do sada utvrdili identitet 181 žrtve, da je na lokalitetu Korićenskih stijena ekshumacija vršena u četiri navrata i da su pronađene žrtve iz općina Prijedor i Kotor Varoši. Do sada smo utvrdili identitet za 181 žrtvu, od toga 176 žrtava su Bošnjaci i pet Hrvati, rekao je Begić.

Žrtve zločina sa Korićanskih stijena u subotu će naći vječni smiraj

Dodao je da se Prijedor i prijedorske žrtve u ovom slučaju mogu vezati za logor, odnosno za logoraše, jer su žrtve koje su pronađene na Korićanskim stijenama logoraši logora Trnopolje.

Posebnosti žrtava koje će ove godine biti pokopane su u tome što su njih 79 logoraši kao i činjenica da su u većini slučajeva u pitanju mladići, njih 74 do 30 godina starosti, a 11 ih je dvadesetogodišnjaka.