Udruženje građana eTrafika.net objavilo je poziv za 15 studenata novinarstva ili mladih novinara za koje će biti organizovane dvije stručne radionice u Trebinju i Zenici, a zatim biti finansirano istraživanje ukupno pet priča koje predlože!

 

Prijaviti se mogu studenti novinarstva svih javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, bez obzira na godinu studija, kao i mladi novinari koji nemaju iskustva u izvještavanju o korupciji u javnim nabavkama. Svi učesnici će dobiti potvrdu o učešću, a organizator snosi troškove prevoza, smještaja i ishrane za vrijeme radionica. Formular za prijavu potražite OVDJE. Prijave su otvorene do 15. avgustra u 23:59. Posljednje pitanje je jako bitno, posebno mu se posvetite!

Prva radionica će biti održana od 06. do 09. septembra u hotelu Leotar u Trebinju, a vodiće je ekonomski analitičar Aleksandar Draganić i Igor Vukajlović iz udruženja građana Tender. Učesnici će tokom dva dana naučiti šta sve javne nabavke podrazumijevaju, koji postupci javnih nabavki postoje, koje procedure je neophodno ispoštovati, koji dijelovi su najpogodniji za korupciju…

Druga radionica zakazana je za period od 21. do 23. septembra u hotelu Zenica u Zenici. Predavači su Mirjana Popović i Azhar Karamujić iz Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), novinari sa dugogodišnjim iskustvom iz ove oblasti. Oni će učesnike naučiti kako da konkretizuju temu koju istražuju, gdje i kako pronalaze, provjeravaju i oblikuju informacije, kako prezentuju dobijene informacije javnosti i slično. Naravno, svoje predavanje će dodatno začiniti anegdotama sa terena, kojih im nipošto ne manjka.

Nakon druge radionice, učesnici će dobiti zadatak da predlože konkretnu temu koju bi željeli da istraže. Uredništvo eTrafike i predavači će odabrati pet najzanimljivijih tema, čije istraživanje će finansirati sa po 1.098 KM (bruto). Odabrani učesnici će zatim zajedno sa novinarima CIN-a raditi na razvijanju svojih tema, koje će biti objavljene na portalu eTrafika.net.

Radionice se organizuju u sklopu projekta “Korov bh. društva”, koji realizuje UG eTrafika.net, a finansiran je od strane USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija kojeg implementiraju CPCD i OM.