Policijskoj stanici Gornji Vakuf- Uskoplje zaprimljena jutros je stigla prijava od osobe inicijala M.P, nastanjen u mjestu Krupa, općina Gornji Vakuf- Uskoplje, da su u toku noći na porodičnoj kući i vozilima koji su bili parkirani u dvorištu, osvanuli grafiti izrazito uvredljivog sadržaja, saopćeno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK).

 

 

Kako navode iz MUP-a, na mjesto događaja su izašli policijski službenici, konstatirali da su na porodičnoj kući, garaži te na pet putničkih vozila koji su bili parkirani u dvorištu, crnom farbom ispisani grafiti izrazito uvredljivog sadržaja koji upućuju na međunacionalnu netrpeljivost.

Na jednom zidu je napisano “Neće balija ostat u Uskoplju”, a na vozilu “Bit će još Sreebrenica”.Pored toga crnom farbom je nacrtan i kukasti križ.

 

Sa događajem je upoznat dežurni tužitelj koji je na osnovu trenutnih činjenica mogao konstatovati da događaj najvjerovatnije ima obilježja krivičnog djela Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju događaja, poduzimaju se odgovarajuće mjere i radnje s ciljem otkrivanja izvršilaca ovog krivičnog djela.