Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić primio je novoimenovanog ambasadora BiH u Španiji Danku Savić s ciljem upoznavanja o trendovima stranih ulaganja u BiH, te trenutnoj ekonomskoj suradnji između dvije zemlje s fokusom na investicije Španije u BiH.

 

Zaključno sa decembrom 2018, Španija je, prema podacima Centralne banke BiH, u Bosnu i Hercegovinu investirala 28,4 miliona KM, što predstavlja učešće od 0,2% u ukupnim investicijama. Ovaj iznos investicija je uglavnom registriran u okviru trgovine.

Dosadašnja iskustva FIPA-e u suradnji s potencijalnim investitorima iz Španije govore da su oni uglavnom bili zainteresirani za autoindutrije gdje je uspostavljena suradnja s bh. kompanijama, te za proizvodnju solarne energije.

Konstatirano je da su španske investicije na dosta niskom nivou, te da bi trebalo pronaći način kako privući nove investitore iz ove zemlje, na čemu će zajednički raditi FIPA i ambasador.

Istaknuto je da će Vanjskotrgovinska komora BiH, u suradnji sa Španskim institutom za vanjsku trgovinu i investicije (ICEX) i uz podršku Ambasade Španske u Bosni i Hercegovini, održati Poslovni forum Bosna i Hercegovina – Španija o temi “Iskustva i budući izazovi u razvoju željezničkog transporta” 3. oktobra 2019. godine.