Svečanim koncertom “Sve naše godine”, uz brojne goste i zvanice koji je održan u subotu u Centru za kulturu Općine Travnik, Kulturno-umjetničko društvo (KUD) “Karaula” obilježilo je 85. godišnjicu postojanja i djelovanja na folklornoj sceni BiH. Riječ je o jednom od najstarijih bosanskohercegovačkih kulturno-umjetničkih društva i najbrojnijem travničkom društvu.

 

Ovom prilikom putem video prezentacije predstavljene su fotografije sa nastupa članova KUD „Karaula“ iz BiH, kao i iz inostranstva. Također, dodijeljene su zahvalnice brojnim sponzorima i  partnerima ovoga društva, kao i priznanja  novinarima i istaknutim članovima koji su zaslužni za realizaciju brojnih aktivnosti. Učenici OŠ „Karaula“ su ovom prilikom prezentirali nagrađene literarne radove koje su pisali na temu godišnjice društva.

– Iza nas je mnogo nastupa, putovanja i druženja, kao i mnogo mukotrpnog rada, proba, odricanja i uvježbavanja kako bi sve izgledalo savršeno na sceni, ali mi to radimo s osmijehom i pjesmom. Glavni pokretač je ljubav. Ljubav prema tradiciji. Ljubav prema svojoj domovini. Ljubav prema plesu i pjesmi- kazao je predsjednik Upravnog odbora KUD-a “Karaula” Ferid Jusić.

KUD 'Karaula' u Travniku obilježilo 85 godina postojanja i rada

Kulturno-umjetničko društvo „Karaula“ osnovala je 1934. godine.grupa naprednih kulturnih radnika: Faik Bahtić, Osman Mehić, Franc Hanić i Vehab Begić, a danas, ovo društvo broji preko 200 aktivnih članova raspoređenih u folklornu, muzičku i ritmičku sekciju. U okviru muzičke sekcije, pored orkestra djeluju i ženska i muška grupa izvođača tradicionalne pjesme bećarac, izvođači pjesama uz saz i tepsiju i izvođači čuvene bosanske pjesme sevdalinke.

KUD 'Karaula' u Travniku obilježilo 85 godina postojanja i rada

 

Jusić također ističe da je doprinos kulturno-umjetničkih društava kulturnoj sceni neprocjenjiv, a aktivnosti itekako zapažene, te da pored toga što im je njegovanje i očuvanje bosanskohercegovačke tradicijske kulture prioritetan zadatak, oni također odgajaju i edukuju mlade ljude o kulturno-umjetničkoj ostavštini predaka i samim time prenose vještine i znanja novim naraštajima.

Program obilježavanja godišnjice KUD-a “Karaula” održan je u sali  Centra za kulturu općine Travnik u Travniku.