Polaganjem cvijeća na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku, te prigodnim kulturnim I vjerskim programom obilježena je 27. godišnjica formiranja 7. Muslimanske Viteške brigade.  7. Muslimanske Viteške brigada, formirana je  na današnji dan 1992. godine.

 

 

Predsjednik Udruženja 7. Muslimanska Viteška  brigada, Amir Kubura, rekao je na obilježavanju 27. godišnjice ove brigade kako je obaveza svih da uče historiju BiH kako bi se ona sačuvala od zaborava.

-Na današnji dan 1992. godine, naredbom tadašnjeg predsjednika Predsjedništva RBiH, rahmetli Alije Izetbegovića, formirana je 7. Muslimanska Viteška brigada koja je, između ostalog, u okviru svojih dejstava djelovala i van 3. Korpusa, čiji je bila dio, a sve u duhu naredbe komande korpusa. Lik i djelo i doprinos 7. Muslimanske brigade u odbrambeno-oslobodilačkom ratu je duboko uklesan u stvaranju naše države. Uklesan je u historiju Bosne i Hercegovine. Udruženje i svi oni koji nas podržavaju neće i ne smiju dozvoliti da se Sedma  zaboravi. Spremnost i odlučnost boraca da svoje živote daju za odbranu države i opstanak bošnjačkog naroda je herojski čin koji nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti. – kazao je, pored ostalog, Kubura.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo rekao je kako je značaj ove brigade izuzetno velik.

-Važan datum je zbog toga što je i brigada imala izuzetan značaj u oslobađanju naše države. Danas i njeno ime govori o tome i daje snažnu poruku, ona je muslimanska, oslobodilačka, viteška, ona je širila širom BiH nadu za slobodu i dobrotu, to je brigada ponos BiH. Njeni borci i starješine, gdje god su došli, taj dio je imao veću sigurnost. Nikada ne smijemo zaboraviti ono što je ova brigada uradila za Bosnu i Hercegovinu. Treba da svi zajedno damo dodatni doprinos i očuvamo tradiciju i sve ono što je bitno za ovu brigade. – istaknuo je premijer Lendo.

Odlukom Predsjedništva RBiH, od 11. maja 1995. godine ova brigada nosi počasni naziv “viteška”.