Po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, Federalna uprava policije (FUP) od jutros provodi veliku akciju “Jumper” na području općina Ljubuški, Posušje i Mostar, dok su za područje Lukavca zaduženi tuzlanski policajci.

Dosad su uhapšeni Ivan Vukšić, Mato Pavković i Ivana Bunoza, članovi Nadzornog odbora GIKIL-a, čiji je rad zabranio Općinski sud u Tuzli.

Kao četvrta je uhapšena Erna Mehmedović, generalna sekretarka društva i također bliska saradnica Pramoda Mittala, koji je osumnjičen za težak oblik privrednog kriminala u ovoj lukavačkoj kompaniji.

Kako saznajemo, policajci su jutros stigli u GIKIL, a pretresi još uvijek nisu u cijelosti završeni. Osim hapšenja Mehmedović, inspektori i policajci izuzimaju i određenu dokumentaciju.

Prema zvaničnoj informaciji iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, sve uhapšene osobe su osumnjičene da su postale članovi kriminalne grupe koju je organizovao bivši predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a Pramod Mittal, odnosno za krivična djela organizovanog kriminala i zloupotreba položaja i ovlasti.

GIKIL je formiran spajanjem KHK i Global infrastructure Holdings Ltd, a nakon određenih izmjena ugovora kao suosnivač je ubačen Global Steel Holdings Ltd (GSHL) Pramoda Mittala protiv kojeg je podignuta optužnica u Tužilaštvu TK.

Nakon njegovog hapšenja i puštanja na slobodu imenovan je novi Nadzorni odbor na čijem čelu se nlazila njegova kćerka Shristi Mittal, koja se, kako saznajemo, trenutno nalazi izvan Bosne i Hercegovine.

Zbog sumnje na neregularnosti prilikom imenovanja Nadzornog odbora, reagovao je Općinski sud u Tuzli koji je izdao privremeno rješenje o zabrani djelovanja ovog tijela.

Izvor: Kllix.ba