Komisija za pripremu Vijeća ministara BiH danas će u 14 sati održati sjednicu radi pripreme izbora novog Vijeća ministara s predstsjedavajućim Zoranom Tegeltijom na čelu.

Članovi Komisije su Aida Baručija, Branislav Borenović, Jakov Galić, Halid Genjac, Edita Đapo, Dženan Đonlagić, Jasmin Emrić, Predrag Kožul, Predrag Kojović, Staša Košarac, Mirsad Kukić, Saša Magazinović, Dragan Mektić i Nenad Nešić.

Nakon što ova komisija donese potrebne odluke, Zastupnički dom je na redu da potvrdi Tegeltiju kao predsjedavajućeg Vijeća ministara. On nakon toga predlaže ministre i zamjenike, ponovo zasjeda komisija, a nakon toga i Zastupnički dom koji mora potvrditi novi sastav Vijeća ministara BiH.

Inače, konstituirajuća sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja je održana 28. decembra, prekinuta je prije nego što su izabrani predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg te komisije.

Kandidati za te pozicije, koje su predložili predstavnici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nisu dobili potrebu podšku članova Komisije.

SDA, HDZ i SNSD predložili su da se kao rukovodstvo komisije imenuju Halid Genjac, Predrag Kožul i Staša Košarac, ali većina članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH to nije podržala. Zbog toga je sjednica odgođena.

Izvor: Klix.ba