Klinički centar Univerziteta u Sarajevu postao je vlasnik najsavremenijeg aparata za izvođenje endoskopskih i minimalno invazivnih operacija na srcu – 3D endoskopa. Kompanija LSI solutions iz New Yorka, specijalizovana za razvoj visokih tehnologija, nagradila je naučni i stručni rad kardiohirurga Nermira Granova, njegovog tima, te Sarajevskog kliničkog centra ovim savremenim uređajem koji treba da pomogne pacijentima sa srčanim poteškoćama da nastave kvalitetniji život.

 

Uređaj, 3D endoskop, pomoću kojeg se vrše minimalno invazivne i edoskopske operacije. On omogućava da pacijenti što lakše prođu kroz operativni zahvat. Endoskopska kardiohirurgija podrazumijeva operacije na otvorenom srcu ili krvnim sudovima srca bez otvaranja grudnog koša. Ovako to izgleda u operacionoj sali.

-Ovo je operacija na mitralnom zalisku. Mi smo praktično kroz jedan mali port usli u srce, i pomoću kamere imamo osjećaj treće dimenzije. Mi ćemo sada pristupiti na mitralni zasistak, i popraviti ga. – prof. dr. Nermir Granov, direktor Hirurških disciplina KCUS-a

Zasluge za uspješno obavljene operacije pripadaju i hirurzima, anesteziolozima, kardiolozima, medicinskim profesionalcima počevši od sale, preko intezivne njege, pa do odjela i ambulante, rekao je profesor Granov.

Doktor Granov i njegov tim u sarajevskom Kliničkom centru ističu da se trud i rad ipak isplate i budu prepoznati.

-Zahvaljujući kolegi Granovu, doktoru Sanki Panduru pokrenuli smo mnoge procese. Između ostalog je i ova lijepa stvar koja nam se desila, dobili smo donaciju”. – doc. dr. sc. med. Alen Pilav, v. d. direktora  KCUS-a

Najavljene su brojne posjete Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu kardiologa širom svijeta koji će posmatrati i učiti na koji način se obavljaju zahvati savremenim 3D endoskopom.

(BHRT)