Sve je spremno za 17. izdanje Memorijalnog turnira “Braća Bašović”, koji će se održati u sarajevskom Domu mladih u nedjelju, 24. novembra.

Ovaj odlični turnir u borilačkim sportovima tradicionalno se održava u spomen na legendarne bh. sportiste, Behudina i Bidu Bašovića, koji su zapažene rezultate ostvarivali na najvećim evropskim i svjetskim takmičenjima.

Ljubitelji sporta u glavnom gradu BiH moći će uživati u pet odličnih borbi naših najboljih kickboksera, ali i boraca iz Makedonije, Hrvatske i Irana. U meču večeri Haris Brko Biber borit će se protiv Makedonca Dejana Ristevskog, a prije njega snage će odmjeriti Edin Sinanović i još jedan Makedonac Robery Kostovski.

Sigurno će veliku pažnju privući i meč između Karoo Mahmoud Giyahija, migranta iz Irana koji je član kluba Gazija, i koji ima veliku želju da nastupa za reprezentaciju BiH. Njegov protivnik bit će Bruno Ninčević iz Splita. U dva preostala meča snage će odmjeriti Nuh Hebibović i Viktor Milić, te Ermin Hadžajlija i Alen Đozo.

Drago nam je što već godinama na pravi način čuvamo uspomenu na Behudina i Bidu Bašovića. I ove godine smo uz pomoć prijatelja i sponzora, među kojima su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Ilidža, Općina Centar i BH Pošta, uspjeli ponovo organizirati turnir. I ovaj put smo odlučili da ulaz na Memorijalni turnir “Braća Bašović” bude besplatan i to je naš poklon svim Bosancima i Hercegovcima povodom Dana državnosti, koji se obilježava dan poslije. Ovom prilikom pozivamo sve Sarajlije da u nedjelju dođu u Dom mladih – kaže predsjednik Organizacionog odbora Džemko Bašović, koji dodaje da će press-konferencija biti održana u petak, 22. novembra, u 11 sati u sarajevskom Domu mladih.

Podsjetimo, Behudin Bašović je osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u full kontaktu – Trogir 1988. godine. Prvak je Jugoslavije u karateu 1983. godine, osnivač Kick boks saveza BiH i višestruki prvak BiH i Jugoslavije. Godine 1992. je posthumno proglašen sportistom grada Sarajeva i nosilac je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Bido Bašović je 1993. postao vicešampion svijeta u full kontaktu, a iste godine je proglašen i sportistom BiH. Također, bio je i prvak Jugoslavije u full kontaktu i savateu.