Džudistkinja Larisa Cerić i atletičar Amel Tuka najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2019. godinu.

Ovo dvoje vrhunskih bh. sportista jednoglasno su izrabrani za najbolje od strane stručnog žirija Izbora najboljih sportista BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH. Žiri kojim je predsjedavao proslavljeni bh. košarkaš Samir Avdić proglasio je najbolje u godini na izmaku.

Amel Tuka koji je prvi put nagradu za najboljeg sportistu BiH dobio 2015. godine zasluženo je stigao do drugog laskavog priznanja nakon što je u godini na izmaku ostvario jedan od najvećih rezultata u historiji bh. sporta, osvojivši srebrenu medalju na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Među tri najbolja našli su se i rukometaš Flensburga i reprezentacije BiH, Benjamin Burić i reprezentativac BiH u odbojci i član brčanske Mladosti Tihomir Gajić.

Larisa Cerić, članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva i u ovoj godini je nastavila da piše historiju i bilježi vrhunske rezultate, a sve je oduševila osvajanjem srebene medalje na Evropskim igrama u Minsku koje su bile ujedno i Evropsko prvenstvo. U najužoj konkrenciji bile su još košarkašica Marica Gajić i biciklistkinja Lejla Tanović.

Na gala večeri su tradicionalno dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponijela je rukometna reprezentacija BiH. Nagrada za najboljeg trenera zasluženo je otišla u ruke Bilala Šumana, selektora bh. rukometaša koji je po prvi put odveo “zmajeve” na Evropsko prvenstvo.

Za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu proglašeni su najbolja mlada košarkašica BiH Dragana Zubac i supertalentovani karatista Hamza Turulja. Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ovu laskava titula pripala je neumornom sportskom radniku, alfi i omegi KKI Vrbas i predsjedniku Rukometnog saveza BiH, Marinku Umičeviću.

Stručni žiri je nagradu za fer-plej i sportskog uzora dodijelio aktuelnom sportskom direktoru Ženskog rukometnog kluba Borac, Darko Saviću. Nagrade za životno djelo dodijeljene su legendarnom mostarskom BMV-u, Dušku Bajeviću, Enveru Mariću i Franji Vladiću, koji su ostavili neizbrisiv trag u Veležu i koji se danas smatraju se najboljim fudbalerima Rođenih svih vremena.

Titulu najtrofejnije bh. ekipe već godinama zasluženo nosi reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, kojoj je pripala nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide. Nagrada za najboljeg sportistu u sportu za invalide pripala je banjalučkom parastonoteniseru Harisu Eminoviću.

Srca čitalaca “Nezavisnih novina” i posjetilaca portala www.nezavisne.com ove godine osvojila je džudistkinja Azra Dedić, prva osoba sa Daunovim sindromom u BiH koja je nosilac crnog pojasa, a koja je ove godine postala prvakinja Evrope.

Izvor: Klix.ba