Jedan od sedam srednjobosanskih zimskih turističkih dragulja smješeten između Novog Travnika i Bugojna je i ski centar Rostovo, koji je prije nekoliko dana domaćim i stranim turistima zvanično otvorio svoja vrata u novoj zimskoj turističkoj sezoni. Put ka ovom ski centru je dobro očišćen i saobraćaj se odvija nesmetano, a udaljen je od Sarajeva 110 km, od Mostara 120 km, od Zenice 60 km i od Splita 160 km.

 

 

Ski lift dužine od 1,5 km, noćno skijanje, etno selo, spoj tradicionalne i moderne ugostiteljske ponude, zabava i brojni drugi turistički sadržaji odlikuju ovaj ski centar, te zajedno čine jedinstvenu rostovsku zimsku idilu još raskošnijom.

Aldijana Dizdar, glasnogovornica Turističke zajednice SBK/KSB je kazala da  je ovaj ski centar u samom srcu Bosne savršen izbor za one koji  zimski odmor žele provesti u predivnom prirodnom planinskom ambijentu i pravoj porodičnoj atmosferi, bez prevelike gužve i galame .

– Ovo skijalište, idealno je za one koji žele osjetiti čari zimskih sportova po prvi put, ali ni oni iskusniji neće ostati ravnodušni na prelijepe staze Rostova. Prekrasni prostrani predjeli prekriveni snijegom, blagi spustovi i autentične bosanske kuće, mir i tišina je upravo ono što Rostovo izdvaja od drugih.

Ski staze se u nedostatku snijega redovno dodatno uređuje sistemom za zasnježavanje,a iako nadmorska visina od 1160 metara na kojoj se nalazi ski centar Rostovo i ne obećava obilje snijega, podloga na stazama je travnata, tako da i samo malo bijelog pokrivača omogućava ugodno skijanje i bordanje.

Ski centar Rostovo uskoro u novom ruhu

 

Omiljena destinacija ljubitelja zimskih sportova i odmora u prekrasnom snježnom ambijentu, Ski-centar Rostovo posjeduje dva ski-lifta tipa ”sidro”, dužine 600 i 800 metara,  koji imaju kapacitet od  1.500 skijaša na sat, ali trenutno je u pogonu samo  jedan lift.

Skijalište je idealno za početnike i rekreativce, a staza je opremljena reflektorima te je omogućen i doživljaj noćnog skijanja. Također, na ovom skijalištu moguće je iznajmiti i svu potrebnu ski opremu, kao i iangažirati ski instruktore skijanja.

Smajo Duraković, kvalificirani instruktor skijanja već tri godine na Rostovu, u okviru škole skijanja za djecu i odrasle popularizira ove sportsko-rekreativne aktivnosti, te naglašava da interesovanje za skijanjem iz godine u godinu raste.

Na pitanje koliko je potrebno vremena da se nauči skijati, Duraković ističe da to uglavnom zavisi od godina polaznika, te da djeca u okviru škole skijanja „proskijaju“ za šest dana, koliko i traje obuka, a da je odraslima u zavisnosti od toga da li se bave fizičkim aktivnostima ili imaju određeni strah, u prosjeku sasvim dovoljno tri dana da  nauče osnove skijanja.

Duraković naglašava da posebno interesovanje i oduševljenje za bavljenje skijanjem iskazuju posjetitelji iz Republike Hrvatske, ali i da brojni domaći turisti također koriste usluge škole skijanja.

U podnožju ski liftova nalazi se caffe bar gdje se u ugodnom planinskom ambijentu i toplini kamina turisti mogu odmoriti i okrijepiti nekim od toplih napitaka.