Mustra orchestra svira originalnu, uglavnom instrumentalnu muziku, komponovanu pod utjecajem tradicionalne muzike naroda Balkana. U svom muzičkom izražaju primjetni su i utjecaji drugih muzičkih stilova, kao što su jazz, pop, psiho, ambijentalna muzika, world, hard i drugi uz neizostavni SEVDAH kao osnovno vezivno tkivo kojim pletemu neponovljivu muzičku MUSTRU.

 

 

Muziku koju kreira i izvodi „Mustra orchestra“ neki muzički kritičari nazivaju „sevdah za leteće ćilime“, „instrumentalni sevdah“, „slobodna muzika“ i sl.. I zaista, live performans ovog benda čini da osjetite svu draž tradicionalne muzike ovog podneblja upakovanu u originalan muzičko scenski izraz. Sirovi, iskreni tonovi, bez studijskih uljepševanja, asociraju na muziku koja se izvodi na tradiocionalnim instrumentima uz povremenu upotrebu savremenih elektronskih pomagala.

„Živi“ nastup Mustra orchestra je više od uobičajenog muzičkog koncerta. Uz muzičare koji sviraju svoje instrumente, u tonovima se prepliću i muzičke matrice posebno kreirane za live performans. Video projekcije, projicirane na pozadini scene, osmišljene da istaknu temu kompozicije daju dodatnu estetsku vrijednost kompletnom ambijentu.

Povremeno, kada je to tehnički izvodljivo, uz članove benda nastupa i glumac koji tokom cijelog performansa, kroz različite uloge, u kojima govori fragmente iz romana poznatih i priznatih BH pisaca, na najbolji mogući način provede publiku kroz ovo muzičko-scensko putovanje.

Virtuozi instrumentalnog sevdaha ‘Mustra orchestra’ objavili kompoziciju ‘Buđenje-korak prvi’

„Mustra orchestra“ je objavila album pod naslovom „Muzika iz romana“ u izdanju Hayat production. Na albumu je desetak originalnih instrumentalnih kompozicija uz nekoliko zanimljivih tekstualnih uvodnih tema koje podcrtavaju kompletan audio ugođaj.

U produkciji Javnog Muzičkog BH servisa, BHT Muzičke produkcije, u saradnji sa članovima orkestra, snimili su kompoziciju Ćiro-Lazy train. Također, u istoj produkciji, sa Almom Subašić, snimljena je i pjesma Kora Kestena.

Mustra orchestra je program Muzika iz romana, osim u Bosni i Hercegovini, u više navrata predstavila i publici u Hrvatskoj i Njemačkoj nakon albuma „Muzika iz romana“, objavljenog za izdavačku kuću „Hayat production“ 2018. godine, članovi benda „MUSTRA ORCHESTRA“, u proteklih nekoliko mjeseci, intenzivno rade na snimanju novih kompozicija za novi album.

Kad je riječ o muzičkom stilu, „Mustra“ ostaje vjerna instrumentalnim kompozicijama obojenim, pretežno, etno motivima sa primjesama različitih muzičkih pravaca. Muzički žanr, koji su neki okarakterisali kao “Instrumentalni sevdah” ostaje i dalje jedna od stvari po kojoj je ovaj bend prepoznatljiv.

Uporedo sa snimanjem pjesama završili su i snimanju spota za kompoziciju “BUĐENJE – Korak Prvi”, kojom će najaviti album. Spot su snimali kamerman Orhan Ganibegović i fotograf Mirsad Mujanović a glavni akter spota je Zulejha Kečo, balerina Narodnog pozorišta Sarajevo.

Autor muzike i aranžmana za kompoziciju Buđenje – Korak prvi je Taik Ganić.

Članovi benda „Mustra orchestra“, Almir Mulaimović (bubanj, udaraljke), Almir Kukić poznatiji kao Asp the Great (VJ/DJ) i Taik Ganić (autor muzike, gitara, žičani intrumenti), objavljivanje i promociju , albuma planiraju za mjesec april 2020. godine.

 

(Hayat Production)