Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u pratnji supruge Ivanke  nazočio je svečanom otvaranju 36. Međunarodnog festivala „Sarajevska zima 2020“, koje je upriličeno sinoć u Narodnom pozorištu Sarajevo.

 

Direktor Festivala „Sarajevska zima“ Ibrahim Spahić zahvalio je umjetnicima koji dolaze iz svih krajeva svijeta, gostima i medijima, te istaknuo „kako će svi kroz priču festivala naučiti da nije potreban neki dekor, posebno u Narodnom pozorištu, jer priroda umjetnika je takva da ne treba posebnu svjetlost, jer svjetlost nosi svaki čovjek pojedinačno“.

U ime UNESCO-a obratio se šef Ureda UUNESCO-a u BiH Siniša Šešum koji je zahvalio prijateljima kulture i umjetnosti na promociji kulture, odnosno njezine snage povezivanja različitih kulturnih izražaja koji dolaze iz svih dijelova svijeta.

Obzirom da je ove godine počasni gost zemlja Mađarska, nakon podizanja festivalske zastave nastupio je Mađarski državni plesni ansambl.

Za vrijeme trajanja festivala, koji se održava pod motom „Vrijeme za tebe“ i u kojem sudjeluju umjetnici iz 41 države svijeta, bit će održan niz kulturnih i umjetničkih događaja, kao što su projekcije filmova, koncerti, ples i moda iz Indonezije i mnogi drugi.