Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) organizirala je 27. februara 2020. godine u Sarajevu manifestaciju pod nazivom „Izbor najznačajnijeg investitora u BiH za 2019. godinu” koju tradicionalno organizira već dugi niz godina.

Cilj manifestacije je odavanje priznanja stranim investitorima koja su zasnovana na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora ostvarenih po osnovu ulaganja u našu zemlju.

Prisustvo stranih investitora u zemlji šalje poruku da je BiH zemlja u kojoj je ulaganje stranog kapitala sigurno i rentabilno, te doprinosi poboljšanju imidža BiH kako u poslovnom tako i u političkom smislu.

S tim u vezi bitno je napomenuti da Bosna i Hercegovina nastavlja pozitivan trend kada je u pitanju porast direktnih stranih investicija.

Naime, u prvih 9 mjeseci 2019. godine prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine realizovano je 861,1 miliona KM direktnih stranih investicija u BiH (DSI), što je već nadmašilo iznose investicija u 2017. i 2018. godini, koje su  sa oko 800 miliona KM takođe bile rekordne u posljednjih desetak godina. Inače, posljednje tri godine su najjače po investicijama od velike ekonomske krize 2008. godine i nagovještavaju bolje dane za investicije u BiH. U odnosu na isti period 2018. godine povećanje iznosi oko 29%, što, kad se uzme u obzir da je potrebno proknjižiti još investicije za posljednja 3 mjeseca 2019. godine daje realne šanse da se iznos DSI u Bosni i Hercegovini poveća na milijardu KM. 

Priznanja za ulaganja u 2019. godini, dodijeljena u organizaciji FIPA-e, dobilo je deset firmi iz različitih proizvodnih sektora, sa ukupno investiranih 405 miliona KM i zaposlenih 4455 radnika.

Laureati ovogodišnjeg “Izbora najznačajnjeg investitora” u BiH su:

  1. Ella Textile doo, Calzedonia Group – Gradiška
  2. HIK-SM d.o.o. Sanski Most

  3. dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo.

  4. Bosmal Arjaan by Rotana – Sarajevo

  5. Eastern Mining d.o.o. Sarajevo

  6. Delta Real Estate – Banja Luka

  7. PASS d.o.o. Bijeljina

  8. PMP Jelšingrad a.d. Gradiška

  9. Elsta Mosdorfer Bosnia – Živinice

  10.   Sinkro d.o.o. Sarajevo

Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hecegovini – FIPA će zajedno s ostalim nadležnim institucijama u BiH i u narednom periodu davati doprinos unapređenju poslovnog ambijenta, a samim tim i poboljšanju konkurentnosti zemlje i povećanju stranih investicija u BiH.