Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastali su se u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona sa premijerom Mirzom Ganićem, ministrima u Vladi Adnanom Jupićem i Arnelom Isakom, te predsjedavajućim Skupštine Ćazirom Huskićem. Na sastanku su analizirane dosadašnje mjere Vlade na suzbijanju pandemije i saniranju posljedica, posebno u privredi, a razgovarano je i o načinma pomoći kantonalnom zdravstvu te šta bi trebalo pripasti ovom kantonu u narednim kontingentima pomoći u sklopu kojih bi trebao doći i određeni broj respiratora.

-Došli smo da vidimo kako stoje stvari kada je u pitanju borba protiv pandemije i vidimo kako da sačuvamo ekonomiju. Zahvalio bih svima na svemu što su uradili kada je u pitanju koronavirus. Njihova akcija zajedno s entitetima donosi rezultat, spriječen je nagli rast i pozivam sve građane BiH da se pridržavaju mjera, uputa i naredbi institucija,  izjavio je Džaferović te dodao da je Federalna vlada riješila pitanje nabavke testova te da narednih dana treba stići i stotina respiratora koji će biti raspoređeni po zdravstvenim ustanovama u FBiH.

Dodao je kako svi moraju podjednako preuzeti teret nakon pandemije te da neće biti onih koji će imati isto kao što su imali ranije.

-Trebamo krenuti od najvećih plaća, ne treba dirati plaće penzionera i invalida. Neko od poslodavaca je izgovorio da treba smanjiti penzije i invalidnine. Do toga ne smije doći i nadam se da u javnom prostoru nećemo više čuti takav bezobrazluk, kazao je on.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je kazao kako je na sastanku održanom u subotu osim raspodjele novca dogovorena i koordinacija entitetskih vlada.

-Bili ste svjedoci sastanka s MMF-om koji je imao karakter finansijske prirode, ali za posljedicu ima i koordinaciju državne i entitetskih vlada. Udvostručen je iznos za FBiH sa 200 na 400 miliona KM, a pola od toga ide u kantone koji moraju osigurati stabilan sistem zdravstva, sigurnosti i civilne zaštite. Danas smo poslušali šta je to što bi bilo dobro da mi ugradimo u mjere FBiH koje se tiču provođenja u kantonima, a čuli smo prijedlog koji je vezan za karantine koji se u ovakvoj formi ili se ne mogu ili se vrlo teško mogu organizirati, a i puno koštaju. U zdravstvenom pogledu više rizikujemo sa karantinima nego što je to bilo sa kućnim izolacijama. Tu ćemo informaciju vratiti na Federalnu upravu civilne zaštite da se razmotri, jer je zenički kliše tretiranja koronavirusa najuspješniji i očigledno je da neka rješenja moramo prepisati iz ZDK. Ovaj kanton je pokazao dobre rezultate ne samo u koronavirusu, već su uradili i rebalans i došli smo da prepišemo dobre prakse, kazao je Novalić.

Dodao je da će ZDK od planirane pomoći uskoro dobiti i 16 respiratora. Premijer ZDK Mirza Ganić je kazao da je pravovremeno djelovanje u ovom kantonu spriječilo brzo širenje virusa zbog čega zdravstveni sistem može pravovremeno odgovoriti.

-Upoznali smo ih i o setu ekonomskih mjera, sufinansirat ćemo pola plaće za mart te minimalnu plaću za april. Sve transfere isplaćujemo na vrijeme. U segmentu organizacije zdravstva smo na visokom nivou i kontrolišemo situaciju. Usvojili smo rebalans budžeta i krećemo u realizaciju obećanog. Potpisan je ugovor s UNDP-om i krenula je isporuka opreme, 150.000 maski i viziri su stigli tokom vikenda, a počinje i isporuka zaštitnih odijela. Hvala Bogu pa smo se oslonili sami na sebe, ali novci koji nam dolaze od MMF-a će nam sigurno dobro pomoći u ekonomskom smislu, izjavio je Ganić te dodao da će prvo sebi smanjiti plaće, a 32 miliona KM MMF-a usmjeriti ka zdravstvu koje nema alternativu i političku opciju.

Nakon sastanka u zgradi Vlade ZDK Džaferović i Novalić su s predstavnicima Zeničko-dobojskog kantona posjetili kompaniju ArcelorMittal i Kantonalnu bolnicu Zenica. Džaferović je nakon posjete rekao da “Vlada ZDK, Krizni štab i zdravstveni sektor rade dobar posao u ovom teškom trenutku te da ulažu maksimalne napore sa resursima kojima traspolažu kako bi naš odgovor protiv pandemije koronavirusa bio što uspješniji.

-U ArcelorMittalu sam čuo bitnu informaciju da je 20 posto radnika kod kuća, ali svi primaju plaću. Kompanija ima osjećaj društvene odgovornosti, pomaže široj društvenoj zajednici i jako vodi računa o mjerama zaštite zaposlenika. Bio je planiran obilazak pogona, ali nam je preporučeno da ne idemo jer je otkriven slučaj moguće zaraze. U ovoj kompaniji jako brinu o zdravlju i sigurnosti, rekao je Džaferović.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac rekao je da se ova ustanova uspješno prilagodila okolnostima pandemije virusa COVID-19.

-Prilagodili smo organizaciju i proveli sve što je trebalo, obezbijedili puteve kretanja za sumnjive i pozitivne pacijente, a i dalje smo u mogućnosti da pružimo sve nephodne zdravstvene usluge onima koja ona treba, bez obzira da li se radilo o pozitivnim, negativnim ili sumnjivim pacijentima. To funkcioniše na zadovoljavajući način. Prvi smo imali pozitivnog pacijenta i prvog koji je operisan, a prvi smo imali i ulazak infekcije u bolnicu ali smo problem uspješno sanirali. Na sreću, niko od pacijenata nije nije dodatno zaražen, od osoblja također, a imamo samo jedan pozitivan slučaj za koji nije sigurno da je zaražen u KBZ-u. Praktično smo za osam sati premjestili sve pacijente, izolirali osoblje i zaštitili i osoblje i pacijente, što je dalo rezultat, rekao je Skomorac.

Izrazio je nadu da će nakon posjete i obećanja premijera Novalića i predsjedavajućeg Džaferovića, vezano za pomoć u medicinskoj i zaštitnoj opremi sa nivoa Federacije BiH, uslove podići na viši nivo i dati veću sigurnost svim pacijentima. Skomorac je najavio da će ova ustanova vrlo brzo početi raditi testiranja na koronavirus.

-Stigla nam je sva oprema a u toku ove sedmice očekujemo još neke sitnice, tako da ćemo možda već krajem sedmice ili počekom naredne, uz nabavku dodatnog broja testova, biti tehnički u stanju da radimo PCR testiranja. To će biti velika olakšica jer ćemo brže dobijati rezultate, a time ćemo moći povećati broj testova, rekao je direktor KBZ-a.

Kantonalna bolnica Zenica ubrzo bi trebala dobiti status univerzitetske bolnice. Donošenjem zakona koji je pripremljen u Kantonalnoj bolnici, a koji je u petak usvojila kantonalna Skupština, stvoreni su uslovi da KBZ izvrši reorganizaciju i ponovo aplicira za status univerzitetske bolnice, čime će postati nastavna baza za Medicinski fakultet u Zenici.