Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je najavio nastavak ublažavanja ograničenja uvedenih u cilju sprečavanja širenja novog korona virusa.

 

-Moramo se naviknuti na činjenicu da će se novo razdoblje koje nazivamo ‘novom normalnošću’ nastaviti neko vrijeme, rekao je Erdogan nakon trosatnog sastanka Kabineta u glavnom gradu Ankari.

Erdogan je najavio da će kina, pozorišta i šou centri biti ponovo otvoreni od 1. jula širom zemlje. On je dodao da se radno vrijeme objekata kao što su restorani i kafići produžava sa 22 na 24 sata.

Takođe, građanima starijima od 65 i više godina biće omogućeno da izlaze svaki dan između 10 i 20 sati, a ograničenje kretanja za mlađe od 18 godina potpuno je ukinuto pod uslovom da budu u pratnji roditelja. Od 15. juna sa radom će početi i dvorane za vjenčanja.

-Turski naučnici uspješno su proizveli lijek Favipiravir koji se koristi u liječenju COVID-19, istakao je Erdogan.

Turska je 1. juna objavila prvu fazu ublažavanja restriktivnih mjera s obzirom da je zemlja napredovala u borbi protiv pandemije korona virusa. U Turskoj je do sada potvrđen 172.114 slučaj zaraze koron avirusom, dok je broj oporavljenih prešao 144.598. Od posljedica COVID-19 do sada je preminulo 4.728 osoba, govore podaci Ministarstva zdravstva.