Nakon 7. kola uzbudljive borbe ubjedljivo prvo mjesto na šahovskom turniru „Ajvatovica 2020“ koji je odigran danas u Travniku osvojio je velemajstor Denis Kadrić iz Sarajeva sa 6,5 poena iz 7 partija. Iza njega, na diobi 2-3 mjesta završili su FIDE majstor Senad Kamberović iz Sarajeva i Halid Bajramović iz Zenice.

 

Na diobi od 4-7, mjesta  su Rasim Zuko, Muamer Mrnđić, Dino Marković i Muzafer Alihodžić sa po 5,0 poena. Spisak nagrađenih zatvorila su dvojica domaćih igrača Ermin Kesten sa 4,5 i NM Smail Dautović sa 4,0 poena.

Velemajstor Denis Kadrić pobjednik Šahovskog turnira „Ajvatovica 2020“
Velemajstor Denis Kadrić iz Sarajeva uvjerljivo pobjedio

Organizatori turnira bili su Muftijstvo travničko i Šahovski klub ”Travnik”  u sklopu manifestacije 510. Dani Ajvatovice. Na turniru je učešće uzelo 36 igrača iz 12 bosanskohercegovačkih gradova: Travnika, Sarajeva, Velike Kladuše, Bužima, Bosanskog Petrovca, Donjeg Vakufa, Zavidovići, Jajca, Novog Travnika, Doboja, Viteza  i Zenice. Naročito treba istaknuti nastup bosanskohercegovačkog „olimpijca“, velemajstora Denisa Kadrića, koji je svojim nastupom znatno podigao rejting turnira.

Turnir je sudio internacionalni sudija Mirza Miralem, dok je direktor takmičenja bio Dženan Dautović.

Cijelim tokom turnira poštovane su mjere nošenja zaštitne maske i održavanja distance, čime smo pokazali da je organizacija sličnih manifestacija moguća, te da možemo očekivati u bliskoj budućnosti ponovnu aktivaciju šahovskih sredina.