Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH započeli operativnu akciju kodnog naziva “Delta”.

 

U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari na ukupno 29 lokacija na području Brčkog, Obudovca, Bijeljine, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Posušja, Gruda, Ljubuškog i Mostara.

-Navedene aktivnosti provode se postojanja osnova sumnje u izvršenje krivičnog djela iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda i pranje novca”, saopćeno je iz SIPA-e.

Kako se navodi, osumnjičene osobe terete se da su u saradnji sa drugim osobama, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, osnovali grupu za organizirani kriminal, radi nezakonitog stavljanja u promet duhana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duhan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama Bosne i Hercegovine, čime je Budžet Bosne i Hercegovine oštećen za iznos oko 36.000.000 KM po osnovu neplaćene akcize na duhan za pušenje i cigarete.

Navedene aktivnosti provode se u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje i više policijskih agencija u BiH.

Više informacija o rezultatima operativne akcije “Delta” bit će poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH.