Policijski službenici Federalne uprave policije su u suradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednobosanskog kantona (MUP SBK), a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Travniku, poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u cilju dokumentovanja krivičnih djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, a u vezi sa krivičnim djelima ”Ovjera neistinitog sadržaja” u sticaju sa krivičnim djelom “Prijevare”.

 

U sklopu navedenih aktivnosti, uhapšene su tri osobe i to policijski službenik koji obnaša dužnost zamjenika komandira za saobraćaj PS Travnik, inicijala G.P. (1989.), državni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, inicijala S.G. (1988.) i D.A. (1988.), koji se sumnjiče da su se tokom 2019. i 2020. godine u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi organizovali s ciljem fingiranja saobraćajnih nesreća na području općine Travnik, na način da su po potrebi angažovali treće osobe koja su uz određenu novčanu naknadu sudjelovala u izvršenju navedenih krivičnih djela, radi osiguranja pravnih osnova za naplatu nepripadajuće štete od osiguravajućih kuća.

Uhapšene osobe su kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Travniku, te su G.P. i A.D. u zakonskom roku predati na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Travnik, nakon čega je istima Općinski sud u Travniku odredio  jedomjesečni pritvor, dok je S.G. nakon kriminalističke obrade po nalogu nadležnog tužioca pušten na slobodu. Protiv osumnjičenih je podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom Tužilaštvu.

Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju aktivnosti na dokumentovanju predmetetnih krivičnih djela i izvršilaca.