Amela Iskrić Hadžić, mlada i uspješna žena iz grada na Vrbasu, je definitivno neko koga smo poželjeli posebno predstaviti na našem portalu. Zamolili smo je da napiše svoju poduzetničku priču i predstavi sebe i svoj autorski rad.

 

Amelina istrajnost i ljubav prema poslu, dala je nevjerovatne rezultate. Nekad uslijede i nagrade, nekada ne, ali uvijek ostaje divljenje svemu onome što je izašlo iz njenog studija. Ovo je ženska poduzetnička priča, koja zaslužuje da obiđe svijet.

Ovo je njena lična priča, koju prenosimo u cjelosti.

Kada bih sebe morala opisati u jednoj riječi ta riječ bi definitivno bila: aktivnost. Upravo je to jedno od značenja koje nosi moje ime Amela. Sam moj dolazak na svijet u noći Nove 1988. godine, kao jedno od prve djece rođene u toj godini predodredilo je moju dominantnu osobinu lidera, vođe tima. Kroz cijelo moje osnovno i srednje obrazovanje, nikada nisam znala za „višak slobodnog vremena“. Moji roditelji su se potrudili da mi, osim formalnog obrazovanja, omoguće da pohađam mnoge dodatne aktivnosti koje je moj mali grad Gradačac u to vrijeme pružao. Tako sam vještine javnog nastupa stjecala kroz aktivan rad u BZK „Preporod“ Gradačac, a svoje prve poduzetničke korake bilježila u sklopu Programa poduzetništva za mlade koji je provodila moja gimnazija. To je bio jedan izuzetno kompleksan i koristan program kroz koji ostvarujem prve uspjehe u poduzetničkim vodama, te osvajam prve nagrade na lokalnim i regionalnim takmičenjima.

Amela Iskrić - Hadžić: „Viona“ je kruna mog dosadašnjeg učenja, truda i rada na sebi
Amela Iskrić – Hadžić

Studij arhitekture je bio logičan izbor, s obzirom da niti jedna druga struka nije sadržavala toliko bogatu lepezu kreativnog i intelektualnog izražavanja. Petogodišnji studij na Univerzitetu u Sarajevu, kao i sam život u Sarajevu isklesali su ličnost i obogatili je još jednom korisnom osobinom: samostalnost. Tada, u punom sjaju mladosti i na vrhuncu energičnosti i snage, kada je sve vodilo ka uspješnoj karijeri pravim preokret u svom životu, udajem se i život nastavljam u Jajcu, posvećujem se sebi, svojoj porodici i ulozi majke koja je za mene najvažnija uloga žene na ovom svijetu. Te najljepše, razigrane godine sa svoje troje djece iskoristila sam da radim i neke nove stvari, pa sam, osim što sam završila nekoliko dodatnih kurseva, svoju kreativnost izražavala kroz dizajniranje, šivanje i heklanje odjeće i modnih dodataka. Naravno, znala sam da struka i karijera čekaju na moj povratak, pa sam se trudila da kroz povremene, samostalne idejne projekte održim taj kontinuitet.

This slideshow requires JavaScript.

Međutim, ono što je napravilo veliki zaokret u mom životu i karijeri je izlazak na strano tržište. Tada sam shvatila da trebam još jako puno da učim i da radim na sebi. Na mene je veliki utjecaj imao i „Louie design“ studio iz Dubrovnika, sa čijim arhitektima sam stekla nova znanja i vještine u radu sa savremenim softverima presudnim za kvalitetan i brži rad. Predosjetila sam da je vrijeme da oživim svoj projektantski i dizajnerski duh, te posredstvom kolege sa fakulteta ostvarujem saradnju sa firmom Reimagine iz Dohe (Qatar) za koju radim prve dizajnerske projekte enterijera luksuznih vila. Jedan od najznačajnijih projekata iz tog perioda je idejni projekat enterijera zgrade Šahovske državne asocijacije Qatara. Paralelno s tim dobijam mnogo angažmana i na domaćem terenu i tada već uviđam da je došao kraj „freelance“ radu. Napuštam „sigurnu zonu“ hrabro se otiskujući u poduzetničke vode u čemu mi je mnogo pomogao Program poticaja najboljih poslovnih ideja mladih u organizaciji općine Jajce i Instituta „Kult“ .

U junu 2019.godine OD „Vista design“ Jajce je ugledala svjetlost dana. Svjesna činjenice da su poslovi za strane firme podložni promjenama, čemu je, nažalost, dokaz i trenutna pandemija, shvatila sam da prilike treba itekako tražiti na domaćem tržištu. Do tad sam već imala jak i stabilan tim, iako dislociran po cijelom svijetu, ali itekako dobro uvezan internetom. Savladala sam tri strana jezika, a informatika mi je postala sestrinska djelatnost. Odlučujem da se sa svojim timom prijavim na Javni poziv za Start UP-e koji je raspisao BH Telecom početkom 2020.godine, vjerujući da imam ideju koja zaista vrijedi. Hvala Bogu, naša „Viona-smart environment technology“ osvaja visoko 2.mjesto kao jedina „opipljiva“ koja iza sebe ima tehničko rješenje, s obzirom da se „ušuškala“ između dvije sjajne softverske ideje. Zahvaljujući tehnološkoj laboratoriji BH Telecoma i stručnom timu mentora, u narednom periodu imamo priliku da razvijamo koncept i kreiramo prvi prototip, što sa ushićenjem očekujemo. Priča o Vioni je već priča za sebe, a možda je promotivni video taj koji će je najbolje objasniti. Viona je odredila neki novi smjer za Vistu design, nametnula nove izazove i želju za još većom i intenzivnijom nadgradnjom u svakom smislu. Ali, čovjek uči dok je živ, zar ne?

 

(Bug.ba)