U galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH danas je otvorena samostalna izložba akademske slikarke Jelene Prijić. Prijić prvi put izlaže u Bosoni i Hercegovini, a predstavila se sa 39 radova, od toga 19 žičanih konstrukcija, 12 crteža i osam lampi.

 

 

Izložbu je je otvorio pisac, reditelj i teatrolog Gradimir Gojer koji je kazao da je rad Jelene Prijić je apsolutni “incident” u modernoj umjetnosti.

-Jelena Prijić je shvatila da klasično slikarstvo, štafelajno slikarstvo na neki način odlazi. Ne mislim da odlazi u ropotarnicu zaborava, već da odlazi sa scene i da dolazi jedno tragalačko slikarstvo. Jelenina umjetnosti pripada najljepšoj tradiciji tragalačkog slikastva. Srpska umjetnost, koja u posljednje vrijeme doseže evropske domete, je u ovoj umjetnici dobila nastavak onih traganja koje su napravili veliki slikari poput Dade (Miodrag Đurić op-a.), Šobajića (Miloš op. a.) Veličkovića (Vladimir op. a.) na način da razgovora sa vremenom preko svojih instalativnih odnosa sa prostorom – kazao je Gojer.

This slideshow requires JavaScript.

Prisutne je pozdravio i ambasador Republike Srbije u BiH Aleksandar Đorđević koji je kazao da kao pravnik ne može da govori o umjetničkoj vrijednosti djela Jelene Prijić, ali da može reći da mu se sviđa ono što vidi.

-Veoma mi je drago da smo umjetnicu iz Beograda ugostili u Sarajevu i nadamo se da će ovakvih izložbi biti i više – kazao je Đorđević.

Umjetnica Jelena Prijić se zahvalila prisutnim i kazala da joj je drago što su u vrijeme pandemije .izdvojili svoje vrijeme i poštujući epidemiološke mjere posjetili njenu izložbu.

-Oduševljena sam gostoprimstvom ljudi u Sarajevu. Hvala organizatoru izložbe Galeriji „Paleta“ te Muzeju književnosti u čijem se predivnom prostoru sve ovo dešava – rekla je Prijić.

Izložbu je uljepšala pijanistica i profesorica muzike Sanela Džudža, koja je izvela desetak kompozicija na pianinu.  Svi zainteresirani izložbu Jelene Prijić mogu pogledati do 25. oktobra, u galeriji MAK,  od ulica Sime Milutinovića Sarajlije od 9.30 do 19 sati.

 

Mihneta Stupac – Avdić