U smislu ZLOUPOTREBE djece na internetu. Radi se o nasilju, zlostavljanju djece od strane njihovih vršnjaka ili odraslih osoba, te pokazivanje neprimjerenog sadržaja djeci, vrbovanje djece za ilegalne aktivnosti, vrbovanje (grooming), slanje eksplicitnih poruka (sexting), virtualno zlostavljanje (cyber-bulling) i druge vrste nasilnog ponašanja koje ugrožava prava djeteta.

 

Radi samih roditelja pojasnit ću ove pojmove:

Vrbovanje je proces u kojem se djeca potiču da učestvuju u seksualnim interakcijama putem interneta, ili putem telefona, pri čemu su često izložena neželjenim pornografskim sadržajima.

Slanje eksplicitnih seksualnih poruka (Sexting): Slanje uznemiravajućih sadržaja (eksplicitnih tekstova, slika, snimaka), putem društvenih mreža (Vibera, mesingera Facebooka, Instagrama, Snapchata, WhatspAppa) drugoj osobi.

Virtualno zlostavljanje (Cyber-bullying) nastaje kada osoba ili grupa osoba koristi internet, mobilne telefone, virtualne igrice ili neku drugu vrstu digitalne tehnologije da bi prijetila, zadirkivala, uzrujavala ili ponižavala neku drugu osobu.

Vjerujte mi da se ZGROŽAVAM onim što čitam kada pristupim predmetu VJEŠTAČENJA. Ono što sam zaključio jeste da u 80% slučajeva se nebi ništa desilo da RODITELJI malo bolje pripaze na svoju djecu. Postoje mehanizmi provjere i kontrole djece. Nemojte čekati kada se nešto desi, pa da onda samo gledamo, a tu pomoći više nema. Neki su toliko predaleko otišli da se bojim da im povratka u ” NORMALU” više nema, i ako i bude vrlo teško i mukotrpno da nešto može da se popravi…

Ovdje moraju reagovati prvo roditelji koji moraju kontrolisati telefone i računare za kojim djeca rade. Svjesni smo da u ovoj situaciji Korona virusa djeca su često nego ranije u kontaktu sa telefonima ili računarima koji zbog nastave moraju biti na internetu.

Zabrinjavajuće je u svemu tome što djeca to u preko 85% slučajeva to ne žele da govore svojim roditeljima o takvim i sličnim pojavama. Neka djeca čak to i podržavaju i to im je Cool i ne vide u tome ništa loše.

Nakon što se dese teže stvari u toj komunikaciji onda bi to da neko drugi rješava.

Zato je moj APEL: ČUVAJTE i KONTROLIŠITE svoju djecu.

Postoji rješenje za one koji nisu u stanju da kontinuirano prate svoju djecu, mogu se javiti na Viber broja 061 792 779 radi savjeta.

 

prof.dr. Hadžib Salkić,                                                                                              stalni sudski vještak iz oblasti kriminalistike