Koliko ste puta od vaših školaraca čuli da nešto ne vole jesti, i koliko puta je to bilo baš povrće? Niste jedini, mnogi se roditelji s vlastitom djecom nadmudruju oko njihovih obroka, nerijetko ih nagovarajući da isprobaju nešto novo. Upravo je taj prvi korak najteži, jer zdrava hrana nudi čitavo bogatstvo okusa i tekstura, koji se sjajno mogu uklopiti u svako jelo. Ključ je naučiti kako ih pripremiti i servirati na način koji će dijete smatrati primamljivim.

 

Stručnjaci savjetuju roditeljima da kuhinjski pult učine mjestom porodičnog druženja, jer zajedničko kuhanje može biti istovremeno zabavno i edukativno. S dolaskom hladnijih mjeseci, opet više vremena provodimo u svojim domovima, stoga je ovo idealna prilika za isprobavanje novih jela s najmlađima. Za pripremu kvalitetnog obroka ne treba puno vremena, niti egzotičnih sastojaka, a jednako tako kuhanje nije isključivo aktivnost za odrasle, nego idealna prilika za djecu da pokažu koliko mogu biti kreativni, korisni i spretni.

To je prepoznao i Nestlé, najveći svjetski proizvođač hrane, koji već devet godina diljem osnovnih škola u BiH provodi projekat Zdravo!, u čijim okvirima su djeca, nastavnici i roditelji educirani o važnosti pravilne prehrane i fizičke aktivnosti. Paralelno, projekat osigurava i podršku u vidu recepata, savjeta za kuhanje i prijedloga menija koji podupiru zdrav način života. Nekoliko jednostavnih recepata osmišljeno je u saradnji sa poznatim bh. kuharima, Miranom Karićem i Danirom Šabić, koji su kroz praktičan primjer pokazali da kuhanje s djecom može biti zabavna aktivnost. Miran i Danira su, zajedno sa malim pomoćnicima, učestvovali u kulinarskom duelu pod nazivom „Dvoboj zdravih namirnica“ i pripremali poznata jela na manje poznate načine.

-Kuhanje je, za mene, oduvijek predstavljalo način provođenja kvalitetnog vremena s porodicom. Kako su naši roditelji bili većinom zauzeti, još od malih nogu sam počeo kuhati za sebe i svoju sestru. Zato sam sretan što ovu tradiciju danas nastavljam sa svojom trogodišnjom kćerkom, Arjom. Ona je zapravo primjer da u kuhinji ima mjesta za djecu svih uzrasta, samo je važno da im dodijelite odgovarajuće zadatke. Uvjeren sam da je njeno razbijanje jaja našem timu donijelo pobjedu u ovom kulinarskom duelu, zbog koje sam posebno sretan. – istakao je ovim povodom Miran Karić, poznati bh. kuhar koji je, zajedno sa svojom kćerkom, bio dio pobjedničkog Tima Špinat.

Roditelji danas imaju pristup obilju prehrambenih informacija, no, pravi je izazov provesti ih u svakodnevnu praksu. Najčešće im nedostaje znanja o tome kako najbolje pripremiti zdravu, a ukusnu hranu, u kojoj će djeca uživati, ističe Koraljka Novina Brkić, nutricinistkinja kompanije Nestlé.

-Pripremiti ukusno i hranjivo jelo uopće nije teško koliko se možda čini. Primjerice, za što bogatiji okus, sol zamijenite začinima, povrće kao što je brokula kratko prokuhajte na pari kako biste očuvali njene vrijednosti, ribu ne pržite nego pecite u pećnici, a meso u varivima slobodno zamijenite mahunarkama, koje su bogate vlaknima i proteinima. Sve su te informacije dostupne roditeljima putem različitih kanala, ali se često dogodi da ih upravo ta gomila informacija zbuni. – dodala je Koraljka.

Sva djeca jedva čekaju biti velika. Na tom putu pravilna prehrana je iznimno važna, stoga zasučite rukave, nabacite pregače i isprobajte s njima nove kulinarske čarolije, a mi vam donosimo nekoliko jednostavnih recepata, koji će vam to dodatno olakšati.