S obzirom na to da je izborni proces u Srebrenici obilježen brojnim neregularnostima dok je u Travniku kandidat koji je na kraju osvojio najviše glasova preminuo u toku izbornog dana, iz Naroda i Pravde traže od Centralne izborne komisije (CIK) BiH da donese odluku o ponavljanju izbora u ove dijele lokalne zajednice.

 

Izborni proces u Srebrenici obilježen je izbornim inžinjeringom prije samih izbora kao i na sam izborni dan. Istraga koju je CIK najavio prati i istraga drugih institucija, prvenstveno Tužilaštva BiH, a iz Naroda i Pravde očekuju da budu sankcionirani svi akteri ovih neregularnosti.

-Iz do sada poznatih informacija jasno je da je došlo do značajnog narušavanja integriteta cjelokupnog izbornog procesa. U izbornom inžinjeringu učestvovalo je više pojedinaca i organizacija a prema navodima aktera sa terena postoje indicije da su u sve bili uključeni i zvanični organi susjedne države. S obzirom na sve, tražimo da CIK poništi izbore i osigura da u ponovljenom izbornom procesu budu spriječene sve neregularnosti, stoji u saopćenja Naroda i Pravde.

Osim očitih neregularnosti vezanih za biračke odbore, glasanje sa sumnjivim ličnim dokumentima ili glasanje u odsustvu, iz Naroda i Pravde očekuju da CIK preispita i vlastitu odgovornost za neadekvatno postupanje sa slanjem glasačkog materijala poštom jer je značajan broj Srebreničana u svijetu glasački materijal dobio prekasno i nije mogao ostvariti svoje biračko pravo.

Također, iz Naroda i Pravde pozivaju CIK da poništi i izbore u Travniku koji su obilježeni smrću kandidata dr. Mirsada Pece na sam dan izbora preminuo a na kraju je osvojio najveći broj glasova.

-Smrću dr. Mirsada Pece na dan izbora u Travniku je značajno narušen izborni proces i smatramo da bi pravedna odluka bila ponoviti izbore kako bi građani imali priliku u fer procesu izabrati osobu koja će ih predstavljati. S ove vremenske distance čini se da je najbolja odluka koju je CIK mogao donijeti bila ona o prekidanju izbora u Travniku odmah nakon objave smrti kandidata dr. Mirsada Pece. Vjerujemo da je u interesu svih Travničana i samog Grada Travnika da dobije gradonačelnika koji će odražavati izbornu volju građana, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Od Centralne izborne komisije, ali i od policije i tužilaštva, u Narodu i Pravdi očekuju i da sankcionira aktere pokušaja izborne krađe u Travniku u režiji nosioca liste SDA o čemu su se građani mogli uvjeriti uoči izbora nakon objave videosnimka.

-Sve institucije, shodno svojim nadležnostima, moraju reagirati i sankcionisati odgovorne. Pokušaj izborne krađe koji je snimljen predstavlja nesumnjivi pokušaj izborne krađe. Ne radi se samo o pokušaju krađe na štetu kandidata ili stranaka, to je krađa na štetu samih birača“, dodaju iz Naroda i Pravde.