Ivica Osim ostaje počasni predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, poručeno je u današnjem saopćenju iz NS/FS BiH, nakon brojnih reakcija medija, klubova i cjelokupne bh. javnosti u kojima je kritikovan odnos krovne kuće bh. fudbala prema legendarnom bosanskohercegovačkom fudbaleru i treneru Ivici Osimu.

 

U opširnom saopćenju iz Saveza, između ostalog, tvrde kako su posljednjih dana izneseni zaključci koji “ozbiljno štete ugledu NS/FS BiH”, kako se radi o smišljenom, orkestriranom i nedobronamjernom napadu, te da se na sve načine pokušava dezavuirati rad Saveza i aktuelnog predsjednika.

-Ovo je već oproban recept kako bi se iz nogometa/fudbala uklonili ljudi koji su tokom svojih mandata predanim radom dosta uradili za nogomet/fudbal i napravili značajne pomake, te im se sa takvim izjavama udara na čast i obraz – pogotovo u sadašnjem vremenu izbornih aktivnosti u Savezu, poručili su iz Saveza.

Dalje navode kako su izmjene i dopune Statuta NS/FS BiH dio procesa koji se godinama rade postepeno, u skladu sa utvrđenim procedurama, standardima i preporukama, a shodno okolnostima i okruženju u kojem živimo. Sve što se radi ima legitimno uporište u principima i saglasnost krovnih kuća (UEFA i FIFA) nogometa/fudbala, uvažavajući državno uređenje i specifičnosti naših prostora.

Kada je riječ o Ivici Osimu, poručuju kako je titula počasnog predsjednika trajna kategorija bez vremenskog ograničenja.

-Prva informacija koju su tokom prethodnih dana objavili pojedini mediji je bila da će gosp. Ivica Osim nakon usvajanja odluke o izmjenama i dopunama Statuta NS/FS BiH biti uskraćen obnašanja funkcije počasnog predsjednika NS/FS BiH. Iz dubokog pijeteta i dužnog poštovanja za sve ono što je gosp. Ivica Osim napravio u prethodnom periodu za naš nogomet/fudbal i NS/FS BiH općenito, želimo potvrditi da je titula počasnog predsjednika trajna kategorija bez vremenskog ograničenja. Zbog svih rezultata koje je ostvario tokom svoje bogate sportske karijere, kao i nesebičnog angažmana u periodu aktivnog rada za NS/FS BiH, gosp. Ivici Osimu je na izbornoj sjednici Generalne skupštine održanoj prije četiri godine u Sarajevu dodijeljena titula prvog počasnog predsjednika NS/FS BiH, poručili su iz Nogometnog saveza BiH.