“Sjećanje na Hz. Mevlanu Dželaludin Rumi (Šebu-i-Arus)”, naziv je izložbe radova istaknutih bh. umjetnika, koja je otvorena večeras u sarajevskoj galeriji “Preporod” u znak sjećanja na velikog filozofa mistika, pjesnika, pravnika, islamskog učenjaka, teologa i sufijskog učitelja.

 

Deseta postavka posvećena tom velikanu ljudskog duha i stvaralaštva, ove godine sadrži 25 radova 15 bh. umjetnika, koji su se predstavili putem video radova, kaligrafije, skulpture, akvarela, ulja i akrila na platnu, te kombinovanim tehnikama.

Raznolikost i spajanje kultura i tradicija, našli su se zajedno u umjetničkim djelima, spojenih linijom misticizma i snoviđenja u plesnom pokretu “sema”.

Voditeljica Galerije Mirsada Baljić izrazila je zadovoljstvo kontinuitetom koji je ostvaren u obilježavanju sjećanja na Hz. Mevlanu, kao i emocijom, koju su, inspirisani djelom tog velikog čovjeka, satkali umjetnici, sudjelujući u ovom nesvakidašnjem događaju, slaveći ljubav i univerzalne civilizacijske vrijednosti.

Univerzitetski profesor i autor izložbe dr. Ćazim Hadžimejlić podsjetio je na fragmente iz života Hz. Mevlane, podsjećajući na sadržaj i poruke jednog od njegovih djela – Mesnevije, koja svjedoči o vrhuncima duhovne inspiracije iskazane kroz ljubav.

This slideshow requires JavaScript.

Prema njegovom kazivanju, UNESCO je 2008. godine proglasio Hz. Mevlanu čovjekom godine, a povodom 800 godina od njegovog rođenja.

Skulptor i saradnik na projektu Adis Lukač podsjetio je na Rumijeve stihove “ko traži taj će naći”, a što implicira da su umjetnici u stalnoj potrazi, preispitivanju kako samih sebe, tako i svijeta – u potrazi za suštinom.

– Neminovno je, prema kojem god pravcu da se okrenemo ta svjetiljka će nas dovesti do jednog i jedinstvenog izvora svjetla, a to je izvor čiste ljubavi i dobrote, uzvišenosti na što je upućivao i Rumi – kazao je.

Hz. Mevalana se smatra jednim od najznačajnijih mističnih pjesnika islama, koji je pisao na perzijskom jeziku. Ime Rumi je dobio zbog toga što je život proveo u Rumu (Rumski sultanat), današnja srednja Anadolija, dok naziv Mevlana na perzijskom jeziku znači “naš vodič”.

Izložba će biti otvorena do 30. decembra, radnim danima od 12.00 do 17.00 sati.