Centralna izborna komisija BiH, zbog brojnih neregularnosti na dan održavanja izbora 15. novembra, pokrenula je istragu i ispituju se sve okolnosti o dešavanjima na biračkim mjestima. Naredne sedmice Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) trebala bi konačno donijeti odluke o izborima u Srebrenici, Doboju i Travniku koji su održani prije dva mjeseca, piše Faktor.ba.

 

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Faktor, u Travniku će biti raspisani prijevremeni izbori za načelnika, dok će u Srebrenici i Doboju biti poništeni, a potom raspisani ponovni izbori i za općinsku i gradsku skupštinu, te za načelnika, odnosno gradonačelnika.

Prijevremeni izbori (Travnik) bit će održani u roku od 90 dana od dana raspuštanja izabranog organa, odnosno prestanka mandata u skladu sa ustavom i zakonom. Od dana raspisivanja prijevremenih izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 90 dana.

Ponovni izbori (Srebrenica i Doboj) provode se na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima i provode se na dan koji odredi Centralna izborna komisija BiH, najkasnije 14 dana od dana pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o poništenju izbora.

Rezultati izbora za načelnika Travnika potvrđeni su 15. decembra. Najveći broj glasova 10.343 osvojio je kandidat SDA Mirsad Peco, koji je preminuo na sam dan izbora.

Iz HDZ-a BiH smatraju da se ne trebaju raspisivati prijevremeni izbori jer mandat načelnika nikome nije dodijeljen, te da je jedino ispravno i logično da drugoplasirani, a to je Goran Pejaković (6.946 glasova), kandidat HDZ-a, bude novi načelnik Travnika. Iz SDA su stava da izbori u Travniku za načelnika trebaju biti ponovljeni.

Izborni zakon BiH ne poznaje ovakvu situaciju, koji koraci se poduzimaju ukoliko kandidat premine na dan izbora. S obzirom na to da prvoplasirani i drugoplasirani nisu iz iste stranke, nemoguće je, ne samo zakonski već i vođeni primjerima prakse iz evropskih zemalja, načelnički mandat dodijeliti, kao što je to slučaj sa kandidatskim listama iste stranke. U tim slučajevima, što je Izborni zakon BiH i propisao, mandat se dodjeljuje sljedećem sa liste jer se radi o istom političkom subjektu.

Kada je riječ o Srebrenici i Doboju, izborni rezultati, za razliku od Travnika, nisu ni potvrđeni.

Centralna izborna komisija BiH, zbog brojnih neregularnosti na dan održavanja izbora 15. novembra, pokrenula je istragu i ispituju se sve okolnosti o dešavanjima na biračkim mjestima.

U vezi sa Srebrenicom paralelno se vodi nekoliko istraga, CIK-ova, Tužilaštva BiH i MUP-a Republike Srpske.