Dvadesetosmogoišnji A.J. iz  Travnika uhapšen je zbog sumnje da je u proteklom periodu opljačkao tri crkve na području općina Novi Travnik i Vitez, zvanično je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova SBK (MUP SBK).  Kako nezvanično doznajemo za tri pljačke katoličkih crkava u srednjoj Bosni osumnjičen je Anto J. (28) iz travničkog naselja Nova Bila.

 

 

-Poduzimajući kontinuirane planske aktivnosti u borbi protiv imovinskih delikata, policijski službenici PS Novi Travnik i PS Vitez uspješno su rasvijetlili tri krivična djela „Teške krađe“ koja su koja su izvršena u Katoličke crkve u mjestu Bučići, općina Novi Travnik, te u mjestu Kalvarija i Zabilje, općina Vitez. Uzimajući u obzir svu specifičnost navedenih krivičnih djela, službenici policije su rješavanju istih pristupili krajnje ozbiljno i profesionalno, što je za rezultat imalo njihovo potpuno rasvijetljavanje. Navedene aktivnosti su dovele do pronalaska i lišenja slobode osobe A.J. rođen 1993.godine iz Travnika, koji je sumnjiči za izvršenje predmetnih krivičnih djela. – saopćeno je iz MUP-a SBK.

Osumnjičeni se tereti da je 03.01.2021.godine počinio  „teška krađu“ koja je izvršena u prostorije Katoličke crkve u mjestu Zabilje, općina Vitez. On je  nasilno otvorio prozor na kojem je pričinjena materijalna šteta, dok su iz crkve otuđeni vjerski predmeti Kalež i Plitvica.

Dvadeset dana kasnije, 23.01.2021.godine u mjestu Bučići, općina Novi Travnik, počinio je „tešku krađu“ u Katoličku crkvu, gdje je  otuđena određena količina novca iz kutije za dobrovoljne priloge.

Istog dana u mjestu Kalvarija, općina Vitez, kojom prilikom su razbijena stakla na ulaznim vratima, a iz crkve su prema prijavi otuđeni vjerski predmeti Kalež i Plitvica.

-U saradnji sa nadležmim tužilaštvom, protiv osumnjičenog se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.- saopćeno je iz MUP-a SBK.